nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 27 юли 2010 г.

Изправяне на Израел пред международното правосъдие поради кървавата операция срещу корабите возещи хуманитарни помощи за Ивицата Газа

ДАВУТОГЛУ ПРИЗОВА ИЗРАЕЛ КЪМ СЪТРУДНИЧЕСТВО...

Комисията по човешките права към ООН назначи членовете на международната следствена комисия, която ще разследва инцидента с кораба "Мави Мармара"...
Натиснете за гледане на видео

Изпратена 27.07.2010 10:01:42 UTC

Обновена 27.07.2010 10:01:42 UTC

Давлението на международната общественост за изправянето на Израел пред международното правосъдие поради кървавата операция срещу корабите возещи хуманитарни помощи за Ивицата Газа расте с всеки изминал ден.
Комисията по човешките права към ООН назначи членовете на международната следствена комисия, която ще разследва инцидента.
Очаква се втората международна следствена комисия, която бе поставена на дневен ред с инициативата на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, също да бъде сформирана в кратък срок.
Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу призова международната общественост да окаже давление на Израел.
Комисията на ООН по човешките права, със седалище в Женева, назначи екипа от международни експерти, който ще разследва израелското нападение.
Комисията ще разследва нарушенията на човешките права по време на израелската военна операция.
Следствената комисия, която ще се сформира по инициативата на генералния секретар на ООН, от своя страна ще разследва политическото и юридическо измерения на международното престъпление извършено от Израел.
Отговаряйки на въпроси, на проведеното в Анкара заседание на Групата за Следене на Реформите, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу каза, че има положителни сигнали че комисията ще бъде сформирана много скоро.
Той отбеляза, че Турция е готова на сътрудничество и подчерта, че всички страни в света трябва да са равноправни в отговорността си пред международните закони.
Давутоглу каза, че очакват от Израел да сътрудничи и с двете комисии, тъй като в противен случай международната общественост ще окаже нужното давление.

ТРТ / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар