nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 7 юли 2010 г.

Самолет на окупаторите от НАТО по погрешка е взел войници от Афганистанската национална армия за талибани по време на операция в провинция Газни

Петима афганистански войници загинаха при въздушен удар на окупационните сили на НАТО

Крум Каишев


Петима войници от правителствените сили на Афганистан загинаха при въздушен удар НАТО, съобщи "Ройтерс". Ударът е бил извършен в ранните часове на утрото, преди зазоряване.

Самолет на НАТО по погрешка е взел войници от Афганистанската национална армия за талибани по време на операция в провинция Газни. Мястото на инцидента е на югоизток от столицата Кабул.

Говорителят на афганистанското министерство на отбраната е заявил, че "натовски самолет е бомбардирал и убил петима от нашите войници. Ние осъждаме този инцидент и сме сериозно обезпокоени, че това не е първият подобен случай. Надяваме се да е последният".

Цивилни жертви и такива от приятелски огън бяха чест повод за конфликти между президента на Афганистан Хамид Карзай и западните военни сили през деветте години, откакто талибаните бяха свалени от власт през 2001 г. Поради тази причина президентът на САЩ Барак Обама наложи стратегия, при която бяха забранени въздушните удари.



Новият командир на силите НАТО и САЩ в Афганистан ген. Дейвид Петреъс обаче обмисля връщане към използването на военновъздушни сили при операции в региона. Причината според американските военни е, че при липсата на въздушни атаки се намалява ефективността на борбата срещу талибаните и се увеличава рискът за войниците на САЩ и НАТО.



Говорител на силите на НАТО в Афганистан, е заявил, че натовските командири съжаляват за причинените жертви.

вд / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар