nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 14 юни 2010 г.

Евреите хасиди са против Израел !



Евреите хасиди са против Израел !

Турският премиер Таййип Ердоган, който накара евреите хасиди да излязат по улиците, развявайки турски знамена, все повече увеличава поддръжниците си сред евреите с изказванията си, насочени към съвестта на човечеството. Така той ще докара Израел до състояние на пълна изолираност.

1След кървавото нападение над кораба „Мави Мармара” реакциите срещу Израел нараснаха лавинообразно. В различни градове по света бяха проведени протестни демонстрации. Но имаше една снимка, която породи следния въпрос: „И те ли реагират срещу Израел?” В протестната демонстрация пред сградата на ООН в Ню Йорк участваха и евреи. Мнозина евреи с черни шапки, дълги кичури и бради порицаваха Израел. Снимката, която светът видя, показваше, че и евреите не одобряват политиките на Израел и че обект на реакциите трябва да бъде правителството. „Израелският проблем” притесняваше и евреите и дори само това единствено каре превръщаше в неефективни усилията на кабинета на Нетаняху за показване на реакциите като „антисемитизъм”. Нима и хилядите евреи, които участваха в демонстрациите срещу Израел, бяха врагове на евреите?

1Кои са тези евреи, които протестираха срещу Израел, развявайки турски знамена? Тази еврейска група се нарича хисиди. На иврит „хасед” означава благочестив, набожен. Те казват: „Ние сме истинските евреи.”

Имах възможност да наблюдавам повечето хасиди в Бруклин, където те са най-съсредоточени в САЩ. Хасидите са известни с привързаността си към религията и корените си. По начина им на живот, по начина, по който изпълняват молитвените си ритуали, и по избора им на облекло те се отличават от останалите евреи. Мъжете носят черни пардесюта, бели ризи, шапки с широка периферия, а жените - дълги до глезените поли и ръкавици. След като се омъжат, жените или покриват главите си, или слагат перуки.

Хасидите критикуват евреите извън тяхната общност за недостатъчна религиозност и за превръщането на религията в инструмент на политиката. Те са против ционизма и политическото еврейство. Не подкрепят израелската държава. Те виждат като причина за насилието и терора в Близкия изток политиките на Израел. Искат вдигането на блокадата над Газа. Вярват, че политиките на президента Барак Обама, в които на преден план стои дипломацията, са правилни и казват: „Ние не сме ционисти. Не отстъпвай от страх пред ционистите.”

Движението на хасидите подчертава, че не всички евреи са ционисти. То отстоява мнението, че правилата и практиките на ционизма противоречат на еврейството. Хасидите смятат, че „наличието на израелския режим е в противоречие с еврейството”. Те се опитват да накарат светът да приеме, че евреите и ционистите са различни. Хасидите твърдят, че Израел политизира еврейството и го показва на света като ционизъм. Обвиняват управлението на Израел, че се облича с еврейско облекло, за да се легитимира.

Интересно е да се отбележи, че премиерът, министрите и военните на Израел обвиняват турското правителство и премиера Реджеп Таййип Ердоган, че „имат ислямски корени, че са фундаменталисти и врагове на евреите, както и в антисемитизъм”, а в Турция отправят чести послания към армията, в които подчертават, че секуларизмът се похабява и призовават Турските въоръжени сили да спрат правителството чрез военна намеса. Всъщност с тези послания Израел цели да свали правителството на Ердоган. А хасидите открито заявяват, че всъщност Израел е този, който прекрачва границите.

Враждите ще приключат, ако се следват посланията на пророците

Хасидите изтъкват, че ако се следват посланията на пророците, враждите ще приключат, че мюсюлманите и евреите са живели мирно и спокойно столетия наред в Палестина и на различни места по света, че юдейският пророк Мойсей е един от големите Божи пратеници.

В живота на хасидите основно място заемат молитвите и размишлението. Те не приемат американския начин на живот и култура. Затова стоят далеч от телевизията, киното, спорта и музиката. Не изпращат децата си в държавните училища и университети. Обучават ги в частни училища в принципите на Тората. Представят себе си не като американци, поляци или израелци, а като хасиди.

Началото на хасидското движение е поставено през 18 век в Източна Европа от равина Израел бен Елиезер (1700-1760, Украйна). В Източна Европа хиляди евреи с голяма устременост се включват в движението на хасидите. То оказва много голямо влияние за духовното възраждане на еврейския свят. Ученията на Бешт, които стоят в основата на хасидизма, имат за цел разпространяването на мистичната същност на Бога в битието във всички сфери на живота.

Хасидските групи се споменават с названията на рождените места на европейските им основатели, в Америка има още 4-5 подобни групи. Днес най-известната и най-дейна група, привързана към хасидизма, са любавичите, чийто център се намира в Ню Йорк. Приема се, че любавичите, които взимат названието си от града, който дълги години е бил център на династията им, са сред най-многочислените общности в света. Броят на тези групи в Америка възлиза на 250 хиляди души.

След Втората световна война всички центрове на хасидизма са принудени да се преместят в Америка. Заради поведението им срещу ционизма и Израел те избират не Израел, а Америка. Англия, Канада, Франция, Белгия и Австралия са другите държави, в които живеят останалите малобройни групи. Те живеят в еврейски квартали, в които се намират ресторанти, предлагащи храна „кашер“ (в тях не се продава свинско месо), работни места, културни центрове, религиозни училища и синагоги.

Усилията на Турция за постигане на мир преди всичко зависят от това да не си служи с езика на национализма. Докато премиерът Ердоган, който накара хасидите да излязат по улиците, развявайки турски знамена, все повече увеличава поддръжниците си с изказванията си, насочени към съвестта на човечеството, той поставя Израел в ситуация на пълна изолираност. Докъде може да стигне Израел с политики, които дори собственият му народ и техните единоверци не одобряват?

14 June 2010,Monday

Заман / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар