nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 13 юни 2010 г.

В Измир протестираха срещу израелските действия против Флотилията на свободата

В Измир протестираха срещу израелските действия против Флотилията на свободата

Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Няколко хиляди души участваха в протестен митинг в турския град Измир против акцията на израелските войници, извършена срещу Флотилията на свободата, при която бяха убити деветима турци.

Митингът се организира от Фондацията за човешки права и свободи и хуманитарна помощ, която бе организатор и на конвоя, пренасящ помощи за населението на ивицата Газа. Но участваха и много други граждански организации.

Многолюдното шествие отначало премина през централните улици на града, с турски и палестински знамена, като участниците в него скандираха лозунги "Израел е престъпник", "Проклет да е Израел". На централния площад на града се състоя голям митинг. Ораторите заклеймиха силовите действия на Израел, предприети в международни води срещу хуманитарната инициатива на пацифисти от около 30 страни. Те настояха международната общност да накаже виновните за този престъпен акт.

В Истанбул със санитарен самолет бе докарано палестинско момиченце, Ретай Серай, което заради блокадата на ивицата Газа не може да бъде лекувано пълноценно. След продължителни усилия, турската дипломация издейства то да бъде настанено в специализирана истанбулска болница. Палестинското бебе страда от сърдечна недостатъчност и лекарите се надяват, че ще оздравее, след като бъде оперирано. В Турция нарекоха момиченцето "синята мармара", по името на турския кораб, предвождащ Флотилията на свободата.

бнр / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар