nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 17 юни 2010 г.

Турция очаква извинения от Израел за нападението над хуманитарната флотилия

Турция очаква извинения от Израел за нападението над хуманитарната флотилия

17 юни 2010 | 13:10 |

Анкара. Турция ще преразгледа отношенията си с Израел, ако той в продължение на месеца не поднесе официални изявления за нападението на международната флотилия с хуманитарна помощ за Газа, при което загинаха осем турски граждани, и няма да се съгласи със създаване на международна комисия за разследване на инцидента, предава РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
Отношенията на Турция с Израел, с когото тя неотдавна поддържаше тесни връзки във военнотехническата област, рязко се изостриха след нападението на израелски военни срещу „Флотилията на свободата” на 31 май. В отговор турският парламент настоя от премиера Реджеп Тайип Ердоган да преразгледа отношенията с Израел.
По информация на в. „Милиет”, Анкара е поставила четири условия на Тел Авив. В частност, Турция настоява за извинения за атаката и гибелта на турски граждани; за изплащане на компенсации на семействата на пострадалите и загиналите при нападението; за създаване на международна комисия за разследване на инцидента, за разкриване на организаторите на атаката и привличането им под отговорност; за незабавно връщане на плавателните съдове, превозващи хуманитарна помощ за Газа и за доставка на товари в блокирания анклав.

иаф / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар