nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 9 юли 2010 г.

Полша екстрадира агент на "Мосад"

Фотограф: Agencja Gazeta

Reuters


Полша екстрадира предполагаемия агент на "Мосад"

Полски съд разпореди предполагаемият агент на "Мосад", който бе задържан миналия месец, да бъде екстрадиран в Германия.

Израелският гражданин Юри Бродски е заподозрян, че е работил за израелското разузнаване в Германия и е помогнал за снабдяването с германски паспорт на член на "Мосад", участвал в убийството в Дубай на лидер на "Хамас".

Юри Бродски ба арестуван през юни при пристигането му на варшавското летище. Според неговите адвокати става дума за сбъркана самоличност. Адвокатите му твърдят, че и той не е издирваният в Германия човек. На влизане и излизане от съдебната зала заподозреният криеше лицето си. Той бе съпровождан от служители на полицията за борба с тероризма.

Би Би Си отбелязва, че Бродски не е реагирал по никакъв начин, когато съдът е произнесъл решението си.

На 20 януари в дубайски хотел бе намерен мъртъв един от основателите на военното крило на "Хамас" Махмуд ал Мабхух. Дубайската полиция твърди, че е 99% сигурна, че в убийството са замесени членове на израелската разузнавателна агенция "Мосад". Израел отрича и заявява, че никакви доказателства, които да потвърждават съмненията на Дубай.

Дубайската полиция твърди, че досега е идентифицирала над 30 заподозрени по случая.

При операцията са били използвани фалшиви паспорти от Великобритания, Ирландия, Франция, Австралия и Германия, което доведе до обтягане на дипломатическите отношения между тези държави и Израел, припомня Би Би Си.вд

Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар