nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 11 юли 2010 г.

Нов опит да се пробие блокадата на Ивицата Газа

Нова мисия за Газа

Нова мисия за Газа

11.07.2010 / 11:37

Нов опит да се пробие блокадата на Ивицата Газа поставя предизивкателство пред Израел. Към Газа пое нова хуманитарна мисия, този път на фондация Кадафи, ръководена от сина на либийския ръководител - Сейф ал Ислам. Нает от нея кораб снощи отплава от Гърция. Израелският министър на отбраната Ехуд Барак нарече това "огромна провокация".

Корабът "Амалтея", нает от фондация "Кадафи", отплава от Гърция с 12-членен екипаж, 9 пътници и около 2000 тона хуманитарна помощ. Ще бъде направен опит помощта да се докара до Газа, съобщиха от фондацията. Беше добавено обаче, мисията е и няма да бъде оказвана съпротива, ако израелските власти не разрешат на кораба да акостира в Газа.

Юсеф Савани, изпълнителен директор на фондация "Кадафи": "Ако поради някакви причини не успеем да стигнем до Газа, ще се отправим в друго направление. Защото единствената ни цел е да доставим помощи на хора, които са в нужда, а не да разиграваме сцени в открито море."

Вчера Израел съобщи, че е информиран за мисията и е успял по дипломатически път да блокира опита за пробиване на блокадата. Агенциите предадоха, че външният министър Либерман е разговарял с гръцкия си колега и е уговорено "Амалтея" да закара хуманитарните доставки в Египетското пристанище ел Ариш. По-късно обаче се появиха сведения, че корабът все пак плава към Газа. Израелски представители твърдят, че няма да се допусне нарушаване на блокадата. Такъв опит в края на май доведе до нападение срещу хуманитарна флотилия, при което загинаха 9 турски граждани.

Автор:Фани Аронова

бнт / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар