nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 16 юли 2010 г.

Най-малко 21 души бяха убити,а над 100 - ранени,при двоен самоубийствен атентат в джамия в югоизточен Иран

Двойната екплозия пред джамия в Захедан взе най-малко 20 жертви


Associated Press


Атентат в джамия в Иран взе поне 20 жертви

Най-малко 21 души бяха убити, а над 100 - ранени, при двоен самоубийствен атентат в джамия в югоизточен Иран, предаде ИТАР-ТАСС. Властите се опасяват, че броят на жертвите ще расте, тъй като много от пострадалите са в тежко състояние.

Двама атентатори самоубийци се самовзривили на входа на главната джамия в град Захедан, в граничещата с Пакистан провинция Систан и Белуджистан. Там е активна сунитската бунтовническа групировка "Джундаллах" ("Воини на Аллах"), която се бори за правата на белуджите - малцинствена група в преобладаващо шиитски Иран.

Лидерът на "Джундаллах" Абдулмалик Риги бе обесен през юни тази година, след като иранското правосъдие го призна за виновен по обвинения в нападения срещу цивилни, въоръжен грабеж и водене на дезинформационна кампания срещу режима.

"Джундаллах" е поела отговорност за двойния атентат, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", цитиран от Ройтерс. В писмо по електронната поща до телевизията групировката е заявила, че атаката е в отговор на екзекуцията на нейния лидер. В изявлението се посочва, че атентатът е бил насочен срещу събиране на членове на Революционната гвардия в Захедан.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън осъди атентата, предаде агенция Франс прес. Тази атака, както и онези, които бяха извършени наскоро в Уганда, Пакистан, Афганистан, Ирак и Алжир, подчертава необходимостта от международно сътрудничество в борбата срещу терористичните организации, които заплашват живота на невинни цивилни по света, каза Клинтън в изявление. Държавният секретар изказа съболезнования от името на САЩ на семействата и близките на загиналите и ранените. Тя настоя отговорните за "ужасяващия акт" да бъдат изправени пред правосъдието.

вд / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар