nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 26 юли 2010 г.

Провал на войната в Афганистан

Класифицирана информация разкрива "провала на войната в Афганистан"

Официални документи с класифицирана информация, изтекли в сайта wikileaks.org, описват провала на войната в Афганистан, пише британският вестник "Гардиън". Около 90 хил. документа разкриват, че Пакистан подпомагал действията на талибаните, докато същевременно получавал големи суми от щатите. Освен това в текстовете се твърди, че американските военни са избивали стотици цивилни в Афганистан.

Документите са предоставени първо на американския "Ню Йорк таймс", британския "Гардиън" и германския седмичник "Шпигел".

САЩ не закъсня с реакцията си и осъди публикуването на класифицирана информация. Съветникът по сигурността на Барак Обама Джим Джоунс каза, че изтичането на информацията няма да навреди на сътрудничеството с Афганистан и Пакистан.

Документите още повече разпалват дискусията за военната стратегия на Обама в Афганистан, коментира "Гардиън".

Председателят на комисията по външни отношения в Сената Джон Кери, демократ, приближен на президента Обама, каза, че изтеклите документи повдигат сериозни въпроси за истинската американска политика към Пакистан и Афганистан.

Документите съдържат информация за войната в Афганистан от 2004 до 2010 година. В тях се споменава и за срещата на пакистански бунтовници, на която е присъствал и високопоставен служител от пакистанското разузнаване, която вероятно е работел срещу американските войски в Афганистан.



Създателят на "Уикилийкс" Джулиян Асандж обяснява за "Гардиън" защо е публикувал секретните документи.

дневник / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар