nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 13 юли 2010 г.

Има опасност САЩ да поведат война срещу Иран

Фидел Кастро предупреди в интервю за възможна война на САЩ срещу Иран

Последна промяна в 09:18 на 13 юли 2010

Водачът на кубинската революция Фидел Кастро изглеждаше в крепко здраве и добро разположение на духа в интервю за националната телевизия - първата му публична поява от 26 юли 2006 г., предаде ДПА.

Осемдесет и тригодишният революционер говори разбираемо и пространно, седнал в кабинет до маса, отрупана с документи и облечен в сиво-синьо спортно яке. Той отговаряше на въпроси за Близкия изток и други международни проблеми, уточнява аагенцията.

Кастро отправи критики към Съединените щати - неговият най-голям враг от половин век. Той предупреди, че има опасност САЩ да поведат война срещу Иран заради ядрената му програма. Бившият кубински лидер изрази предположение, че Вашингтон стои зад потапянето на южнокорейската корвета "Чхонан" през март, при което загинаха 46 моряци. Сеул обвинява за инцидента Северна Корея. Според Кастро Съединените щати се опитват да разпалят враждебността между двете Кореи.

Ден по-рано Кастро посети научния институт в Хавана по повод 45-тата годишнина от основаването на Националния център за научни изследвания. Снимките бяха публикувани в cubadebate.cu и са правени от сина му.

След като се разболя тежко през юли 2006 г., през 2008 г. Фидел Кастро официално се оттегли от управлението на Куба и предаде властта на брат си Раул. След това той продължи да изразява позициите си в дълги статии във вестника на комунистическата партия "Гранма" и други официози.

вд / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар