nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 27 юли 2010 г.

Мръсната война на Сащ в Афганистан









WikiLeaks разкри истинското лице на войната в Афганистан

Стотици цивилни жертви, още повече ранени при недокументирани инциденти, преследване и избиване на предполагаеми талибански лидери без съдебен процес, провалени мисии на специални отряди с отново множество невинни жертви...

Това е картината за войната в Афганистан, описана от вероятно най-голямото изтичане на военна информация в историята на САЩ. 92 201 са докладите от последните 6 години, изтекли към уебсайта www.wikileaks.org и предоставени на вестниците "Гардиън", "Ню Йорк таймс" и германското списание "Шпигел".

Автентичните документи представят войната в Афганистан по начин, различен от този в официалните прессъобщения на Белия дом. И въпреки че информацията там не противоречи кой знае колко на официалната, автентичните доклади и характерният военен жаргон, разкриват подробности, които все повече подхранват съмненията, че войната в Афганистан няма ясна стратегия, още по-малко ясен изход.

Наред с огромния брой цивилни жертви докладите разкриват, че Пакистан е подпомагал действията на талибаните, докато същевременно е получавал големи суми от САЩ. Споменава се среща на пакистански бунтовници, на която е присъствал високопоствен служител от пакистанското разузнаване, който вероятно е работел срещу американските войски в Афганистан.

Според британския в. "Таймс" пакистанското разузнаване е помагало и за организацията на мрежа от бунтовници, планирали атаки срещу американските военни и дори срещу афганистански лидери. Според докладите разузнаването не само спонсорира и обучава талибани в Афганистан, но е и официално представено в ръководния съвет на движението.

В докладите се казва, че много от инцидентите с цивилни жертви са станали при противоречиви въздушни атаки на натовските сили, довели и до протести от страна на афганистанското правителство. При други случаи военните са застрелвали невъоръжени шофьори на автомобили или мотори, за да се предпазят от атентатори самоубийци. Общият брой на цивилните жертви, споменат в документите, е възможно да е по-малък от реалния заради неорганизираното събиране на информация от доклади, снимки и информация от разузнаването, уточнява "Гардиън".

САЩ не закъсняха с реакцията: "Строго осъждаме публикуването на класифицирана информация от отделни индивиди или организации, което застрашава националната сигурност. WikiLeaks не си направиха труда да се свържат с американското правителство във връзка с тези документи, които могат да съдържат информация, която застрашава живота на американци, на партньорите на САЩ, както и на съседните държави, които ни сътрудничат", се казва в изявление на Белия дом. Джим Джоунс - съветникът по сигурността на Барак Обама, увери, че изтичането на информацията няма да навреди на сътрудничеството с Афганистан и Пакистан.

Пентагонът обяви,че започва преглед на изтеклите документи, който ще отнеме няколко дни. Целта е "да се определи потенциалните щети за живота на нашите служители и партньорите ни от коалицията дали се разкриват източници и методи и дали има потенциално ощетяване на националната сигурност", обясни говорителят полк. Дейв Лаплан.

Основателят на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж отказва да съобщи как се е сдобил с документите. На специална пресконференция вчера той съобщи, че малка част от материалите целенасочено не са публикувани, за да не навредят на хората, които събират информацията, и за да не издадат военни тайни. Асандж допълни още, че докладите не се отнасят до събития от последните 8 месеца. Всички материали са изпратени до "Гардиън", "Ню Йорк таймс" и "Шпигел", като изданията и сайтът WikiLeaks са се уговорили за едновременното им публикуване след сверяване на достоверността на материалите.

Изтичането на толкова голямо количество класифицирана военна информация идва в критичен момент за САЩ, когато военната стратегия на Барак Обама не се радва на голяма подкрепа. В края на миналата година той разпореди изпращането на допълнително 30 хил. американски военни, докато след международната конференция миналата седмица в Кабул все повече се говори за сроковете и начините за изтегляне на натовските военни от Афганистан, което трябва да се случи до края на 2014 г.

Великобритания вече обяви поетапното си оттегляне от най-опасния регион Сангин в южната провинция Хелманд. Юни 2010 г. беше най-кървавият месец от началото на войната през 2001 г. с общо 102 загинали военни. По-рано този месец афганистанският президент Хамид Карзай се съгласи за създаване на местни военни сили в по-отдалечени провинции и по този начин да подготвят Афганистан за поемане на контрола по сигурността в цялата страна.

"Тези документи ще внесат много яснота за установената тенденция на американските и натовските войски като цяло – прикриването на инциденти с цивилни жертви", казва Рейчъл Рейт от неправителствената организация "Хюман райтс уоч". "Въпреки преките нареждани за прозрачни разследвания при наличието на цивилни жертви има случаи на инциденти, когато това не се прави. Отговорността не е нещо, което проявяваш само когато те хванат. Тя трябва да е част от действията на военните в Афганистан всеки път когато убият или ранят цивилни", допълва тя.

Какво доказват разкритията
- Талибаните използват смъртоносни преносими зенитно-ракетни комплекси с термално насочване, което САЩ крият. Оръжието е същото, с което муджахидините пречупиха съветската окупация през през 80-те години на ХХ в.

- Силите на ISAF използват все по-често безпилотни самолети Reaper ("Жътвар"), които се управляват от база в Невада, за да преследват и унищожават талибани. При рейдовете загиват голям брой цивилни лица и ефективността на програмата изглежда много по-малка от официалните твърдения.

- ЦРУ е разширило паравоенните си операции в Афганистан. Управлението използва тайни черни групи, които устройват засади, провеждат нощни рейдове, нареждат въздушни нападения. От 2001 до 2008 г. ЦРУ финансира бюджета на афганистанските тайни служби.

- Секретни подразделения от командоси като мистериозната Task Force 373, изтребват талибански лидери по списък от 70-ина имена. Шефовете на тези мисии - прекратени от администрацията на Барак Обама, си приписват огромни заслуги, макар понякога в тях да загиват невинни хора, подклаждайки недоволството на местните.

дневник / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар