nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 5 юли 2010 г.

Турция постави условия на Израел за нормализиране на отношенията

Турция постави условия на Израел за нормализиране на отношенията

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: БГНЕС

Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу заяви, че Анкара е поставила 3 условия на Израел за нормализиране на двустранните отношения. Те се влошиха след нападението на израелските войници срещу "Флотилията на свободата", пренасяща помощи за Газа. По време на инцидента бяха убити 9 турски граждани, а други бяха ранени.

Условията са били изложени по време на тайната среща, която тези дни проведоха Давутоглу и израелският министър на промишлеността Бен Елиезер.

Условията, който турският първи дипломат е поставил, са Израел да се извини на Турция; да се съгласи международна комисия, в която ще има и турски представители, да разследва нападението; да изплати компенсации на загиналите и на ранените по време на нападението, както и да компенсира щетите, нанесени на кораба "Мави Мармара".

"Чрез министъра Бен Елиезер ние съобщихме нашите условия на израелското правителство. Но няма да чакаме до безкрай тяхния отговор. Или ще изпълнят нашите условия или ще преустановим отношенията си с държавата Израел", заяви Давутоглу.

Висш служител от кабинета на израелския премиер Натанияху заяви, че Израел никога няма да се извини на Турция заради нападението срещу нейния кораб "Мави Мармара".

Преди време Турция затвори въздушното си пространство за Израел и продължава да не допуска полети на израелски самолети.

бнр / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар