nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 18 юли 2010 г.

Турция започва изграждане на съвместна промишлена зона с Иран

Турция започва изграждане на съвместна промишлена зона с Иран

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Нахиде Дениз - Истанбул

Проект за съвместна промишлена зона между Турция и Иран ще обхваща областите Ван, Ъгдър, Хаккяри и Йюксекова, които са най-близо до турско-иранската граница. Договореността бе постигната преди време между двете страни. Сформирани бяха и съвместни комисии за целта.

Турският министър на промишленоста и търговията Нихат Ергюн съобщи, че са направени необходимите проучвания, а също че са договорени параметрите между техническите комисии.

През този месец се предвижда да бъдат уточнени някои конкретни инвестиционни проекти, които ще дадат тласък на развитието на пограничните райони и ще засилят двустранните контакти между Турция и Иран в транспорта, съобщенията, търговско икономическите връзки.

„Това ще бъде пазар за около 300 млн.долара, който ще спомогне за активизирането на двустранните отношения между двете съседни страни. Съвместната промишлена зона ще включва общо четири региона в граничните провинции и се посреща със задоволство от местното население”,отбелязват източниците.

Преди време Турция и Иран откриха два нови гранични пункта. След няколко месеца се планира да бъде открит още един граничен пункт, подготвителните работи за който са на привършване.

бнр / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар