nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 2 септември 2010 г.

Д-р Мохд Абуаси:Единственото, което приключи успешно при мисията в Ирак, е свалянето на режима на Саддам Хюсейн

Д-р Мохд Абуаси:Единственото, което приключи успешно при мисията в Ирак, е свалянето на режима на Саддам Хюсейн

01 септември 2010

Във връзка с обявеното приключване на Операцията „Иракска свобода” от Барак Обама Агенция „Фокус” разговаря с д-р Мохд Абуаси експерт в Център за близкоизточни изследвания.

Център за близкоизточни изследвания
http://www.mesbg.org


Фокус: Д-р Абуаси, американският президент обяви приключването на мисията в Ирак. Каква е вашата оценка за тази мисия и изпълни ли тя поставените цели преди седем години?
д-р Мохд Абуаси: По отношение на много неща не бих казал, че акцията в Ирак е завършила успешно. Единственото, което приключи успешно в тази мисия, е свалянето на режима на Саддам Хюсейн. Но при утвърждаването на демокрацията в Ирак, при борбата с тероризма – цифрите към днешна дата показват, че броят на цивилните жертви, които се дават в Ирак всеки ден, атентатите, които се извършват всеки ден, са показателни, че положението в Ирак още е критично. Преди четири месеца в Ирак се проведоха избори, но до ден-днешен не може да се създаде едно нормално правителство. Така че американците започнаха войната и я приключиха без да се заинтересуват от жизнените интереси на иракския народ и без да постигнат положителни резултати при жизнения стандарт на иракчаните, стабилност в страната няма, както се вижда, икономиката е много слаба. В Ирак цари един вид анархия. Рисковете да има гражданска война още са сериозни. Американците се изтеглят като оставят след себе си доста нерешени сериозни проблеми – например отношенията между сунитите, шиитите и другите, други проблеми, свързани с властта, с разпределението й. Не бих казал, че американците направиха нещо хубаво за Ирак. Единственото, с което може да се съгласим, че са свалили Саддам Хюсейн, но от там – нататък мисля, че положението е розово и не мисля, че оставят страната в розова ситуация.
Фокус: Според вас, прав ли е в своето предположение американският президент Барак Обама, че въпреки че насилието в Ирак няма да свърши, то хората, които извършват атентати, ще се провалят и иракският народ ще успее да продължи напред?
д-р Мохд Абуаси: Това са надежди и оправдания за ситуацията, която американците оставят в Ирак. Защо се изтеглят от Ирак преди положението да е още по-стабилно. От миналата година насам обемът на насилието в Ирак се увеличава - не се намалява, а се увеличава. Говоря за последната година. В Ирак пет месеца след провеждането на избори не може да се формира правителство, а това се отразява лошо върху ситуацията. Американците се изтеглят и оставят Ирак в неизвестност. А това какво ще става в Ирак – това е един вид пожелание на американския президент.
Фокус: Барак Обама споделя, че страната му е похарчила 1 трилион долара при реализирането на мисията в Ирак. Заслужаваха ли си усилията, средствата и дадените жертви?
д-р Мохд Абуаси: Според мен, едва ли някой в Америка може да оправдае започването и провеждането на войната в Ирак. Тази война беше катастрофална не само за американската политика, но и за целия регион - и за Ирак, и за съседните държави.
Фокус: Това, че България участва във войната на страната на американските сили как се отрази според вас на отношенията България - Ирак?
д-р Мохд Абуаси: Това предстои да се каже. Към момента отношенията, обявените отношения между България и Ирак, са добронамерени. Това са официалните отношения и с другите арабски страни. Но де факто колко са добри, това вече е друг въпрос. А какво България спечели това е вече друг въпрос. Това се отнася и за участието ни в Афганистан. Нито участията на България във войната в Ирак, нито във войната в Афганистан ще доведат до подобряване на отношенията с тези страни, а са с цел удовлетворяване на американските изисквания.
Фокус: Имаше ли страната ни полза от участието си във войната в Ирак?
д-р Мохд Абуаси: За войната в Афганистан България нямаше избор дали да участва или не, защото това е международна коалиция, световна коалиция, а в Ирак беше коалиция на желаещите. България не е спечелила от войната в Ирак дори това, което трябваше да спечели от лоялността си към американската коалиция, т.е. трябваше преди да участваме, да знаем какво печелим, а не след като сме участвали, да се питаме какво сме спечелил. Всъщност, ние нищо не сме спечелили, освен загубите, които понесохме.
Фокус: Какви са вашите очаквания за бъдещото развитие на Ирак?
д-р Мохд Абуаси: В Ирак в близко бъдеще няма да има стабилност. Страните от региона имат много интереси и влияние в страната. Така че не се вижда да се постигне стабилност преди да се решат регионалните конфликти около Ирак – говоря за ролята на Турция там, говоря за ролята на Иран в Ирак, ролята на Саудитска Арабия. Всички тези интереси ще играят роля и ще бъдат фактор в стабилността или нестабилността на Ирак.
Фокус: Ирак ще постигне ли все пак стабилност?
д-р Мохд Абуаси: В близко време не го виждам.
Росица ГЕОРГИЕВА

иаф / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар