nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 19 февруари 2011 г.

Протестите в Бахрейн се разрастват

Протестите в Бахрейн се разрастват

Автор:Ройтерс / Мария Петрова - БНР

© Снимка:ЕПА / БГНЕС

Линейки по време на протестите в Манама

Хиляди демонстранти в Бахрейн се завърнаха на площад "Пърл" ("Перла") в столицата Манама и продължиха да настояват за падането на управляващия режим. Те започнаха да издигат палатки, за да останат на площада. Междувременно полицията се оттегли от площада, докато протестиращите премахваха бодливата тел и от три улици изпълниха отново централната част на Манама.

Народът иска режимът да падне, скандираха хората на площада и обясниха, че искат "мирни" протести.

Много жени и деца бяха сред протестиращите, които носеха националното знаме на Бахрейн в черно и бяло и бели плакати с думата "мир", изписана на арабски и английски.

Силите за сигурност се опитаха да разпръснат демонстрантите със сълзотворен газ, заради което някои от хората бяха евакуирани в болницата "Салмания", след като вдишаха газа. Полицията обаче се изтегли скоро след това.

Полицията използва сълзотворен газ и по-рано, когато се опита да разпръсне демонстранти, идващи на площад "Пърл", докато армията се изтегляше от него. Причината за изтеглянето беше заповед на престолонаследника принц Салман бин Хамад ал-Халифа, който нареди изтеглянето на всички военни от улиците на Бахрейн с незабавен ефект. Освен оттеглянето на армията пресполонаследникът нареди и на силите за сигурност да не се намесват в протестите.

Принц Халифа призова за национален ден на траур за синовете, които загубихме. Той призова също за спокойствие, настоявайки гражданите да се обединят и да си сътрудничат с всички политически сили в страната.

Подчертавам още веднъж, че наш дълг е да запазим сигурността и стабилността, да осигурим да няма разногласия и ситуацията да не се влоши, заяви той в изявление за националната информационна агенция на Бахрейн. Присъединете се към нас, за да се успокои ситуацията, така че да можем да обявим ден на национален траур за нашите изгубени синове, допълни той.

Основната опозиционна шиитска група заяви по-рано, че няма да започне диалог с правителството и принц Салман бен Хамад Ал-Халифа, ако армията не се изтегли от улиците.

Междувременно най-големият синдикат в Бахрейн е призовал членовете си да стачкуват в неделя, съобщи член на синдиката на авиоработниците.

Синдикатът на "Гълф еър" каза на членовете си, че Общият съюз на работниците в Бахрейн е призовал за стачка от 20 февруари, съобщил служител в "Гълф еър", който предпочел да остане анонимен.

"Гълф еър" е националният превозвач на Бахрейн. Официални представители на авиопревозвача все още не са коментирали.

бнр / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар