nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 21 февруари 2011 г.

Демонстрантите поеха контрола над няколко либийски града

Демонстрантите поеха контрола над няколко либийски града

Автор:Световните агенции/ Лилия Димитрова - БНР

© Снимка: www.dawn.com

Няколко либийски града, включително Бенгази и Сурт, са под контрола на антиправителствените демонстранти, съобщи Международната федерация за човешките права. Информацията бе потвърдена и от един от организаторите на протестите в Бенгази - Салахудин Абдула в интервю за телевизия "Ал Джазира".

"Градът вече не е под контрола на армията, а е напълно под контрола на демонстрантите. Племенните лидери и всички участват в организирането на граждански комитети, които да управляват града. Вече успешно сформирахме комитети, които да защитават складовете с провизии от храна."

По данни на международната организация между 300 и 400 души са загинали от началото на протестите срещу режима на Муамар Кадафи в Либия.

Либийският министър на правосъдието Мустафа Абуд Ал Джелейл подаде оставка заради "прекомерната употреба на насилие" срещу антиправителствените демонстранти, съобщи частния либийски вестник "Курина". На интернет сайта на вестника се казва, че министърът е съобщил за оттеглянето си по телефона.

Антиправителствени протести са избухнали и в либийския град Рас Лануф, съобщи местен вестник. В града се намира една от най-големите петролни рафинерии в Либия. Вестникът цитира служители на рафинерията, които са започнали да се организират в отряди за защита на петролното съоръжение.

Полицейски участък е бил подпален в покрайнините на Триполи, съобщи репортер на агенция Ройтерс. Няколко коли, паркирани пред участъка, също са се подпалили. В района не е имало антиправителствени протести или сблъсъци със силите за сигурност, отбелязва агенцията.

Коалиция от либийски мюсюлмански лидери излезе с декларация, в която се казва, че мюсюлманите са задължени да възстанат срещу режима в Либия. В документа, разпространен от агенция Ройтерс, се посочва, че либийските управляващи са показали арогантност и незачитане на човешките права и не заслужават гражданите на джамахирията да им се подчиняват.

бнр / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар