nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 22 февруари 2011 г.

Хиляди турски служители във фирми, които очакват да бъдат евакуирани от Либия, са се събрали на футболен стадион в Бенгази

3500 турци са блокирани на стадиона в Бенгази

От Маргарита Насева

Хиляди турски служители във фирми, които очакват да бъдат евакуирани от Либия, са се събрали на футболен стадион в Бенгази, откъдето чуват стрелбата в града, съобщават очевидци пред "Ройтерс".

"Всичко е извън контрол, виждаме как 15-16-годишни деца носят калашници", заяви по телефона Сертак Каран от турската фирма Arsel Construction.

По негови оценка на стадиона са събрани около 3500 турци. Самият той е пристигнал на стадиона преди три дни, след като сградите на компанията са били претърсени.

Каран разказва как служители на силите за сигурност са събличали униформите си и са се присъединявали към протестите, за да не бъдат нападнати.

Турският министърът на външната търговия съобщи по-рано, че вандали са нападнали турски компания, разработващи проекти в Либия на стойност над 15 млрд. долара.

Според оценки на официални лица в страната работят около 25 000 турци.

Около 600 вече бяха евакуирани през уикенда от Бенгази. Анадолската информационна агенция съобщи, че други 250 са отпътували с автобуси за египетския град Александрия.

По-рано днес Анадолската агенция съобщи, че самолет, изпратен от турското външно министерство в Либия, за да евакуира от там турски граждани, е получил отказ за приземяване в Бенгази и се е върнал празен в Истанбул.

Днес Министерството на външните работи обяви, че изпраща четири самолета и два кораба в Либия, за да помогне за евакуацията на турците. Двата кораба ще могат да транспортират около 1200 пътници.

Друг план за евакуация предвижда превозването на турски граждани от либийския град Тобрук в Египет, откъдето да заминат за Турция със самолет.

вдн / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар