nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 21 февруари 2011 г.

Група либийски духовни авторитети издаде фетва, призоваваща всички мюсюлмани да изпълнят дълга си и да въстанат срещу режима в Либия

"Ройтерс" разпространи любителска снимка от град Бенгази, на която демонстранти седят на покрива на изгоряла сграда, развявайки знамето на либийската революция.

Reuters


НА ЖИВО: Министри и посланици дезертират от режима на Кадафи



Libya protests - Col Gaddafi under mounting pressure


Uploaded by timesbg. - Watch the latest news videos.

17:06 Група либийски духовни авторитети издаде фетва, призоваваща всички мюсюлмани да изпълнят дълга си и да въстанат срещу режима в Либия. Групата поиска освобождаването на ислямския учен Садик ал-Грияни, който бе арестуван, след като критикува правителството, съобщи "Ройтерс".

Групата, която се нарича "Мрежа на свободната улема в Либия" и включва над 50 духовни авторитети, казва, че правителството и негови поддръжници "са показали абсюлотно арогантна безнаказаност и продължават, дори усилват, кървавите си престъпления срещу човечеството".

"Така те показаха пълно безверие към заръките на бог и неговия възлюбен пророк (мир над главата му", казва изявлението, което не е датирано.

Правосъдният министър на Либия Мустафа Абдул Джалил е подал оставка в знак на несъгласие с "прекомерната употреба на насилие срещу антиправителствените демонстранти", потвърди днес и частният либийски вестник "Курина", след като часове по-рано новината бе съобщена от излизащия в Лондон египетски в."Ашарк алаусат".

Непотвърдени остават сведенията за оставките на други двама министри.

По-рано през деня и постоянният представител на Либия в центъра на Арабската лига в Кайро Абдел Монейм ал Хони заяви пред журналисти, че се присъединява към "революцията". Отново в понеделник посланикът на страната в Индия потвърди пред Би Би Си, че режимът на Кадафи използва наемници, за да потуши размириците, и добави, че прекратява изпълняването на функцииите си.

По-рано същия ден за оставката си като посланик в ефир пред телевизия "Ал Джазира" съобщи и посланикът на Либия в Китай.

вдн / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар