nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 20 март 2011 г.

Германия е единствената водеща западна държава,която стои встрани от военните действия срещу Муамар Кадафи

Германия оставя партньорите си да се сражават сами

Германия е единствената водеща западна държава, която стои встрани от военните действия срещу Муамар Кадафи и по този начин попадна в странната компания на Русия, Китай, Индия и Бразилия, с които реши да се въздържи при гласуването на резолюцията на ООН. В крайна сметка може да се отрази на международния имидж на страната.

Това коментират Северин Вайланд и Роланд Нелес от сп. "Шпигел".

Те посочват, че Германия - "страна с демокрация, държаща много на върховенството на закона и човешките права, е заела същата позиция като комунистическа еднопартийна диктатура и като страна със съмнителни постижения на политическите свободи.

В другия лагер са не само партньори от НАТО като САЩ, Великобритания, Франция, Дания, Холандия, Белгия, Италия, но и няколко арабски държави.

С гласуването "въздържал се", Германия не попречи да се започнат военни действия, но в същото време се маргинализира и фактически заявява на съюзниците си: "Ще трябва да се оправяте с това сами – няма да помагаме", пишат Вайланд и Нелес.

Позицията на канцлера Ангела Меркел и външния министър Гидо Вестервеле беше ясна от няколко дни насам.

В опит за някакво компенсиране на партньорите Берлин предлага да поеме малко повече отговорности в Афганистан – например да участва във въздушния контрол над страната със самолети AWACS - за да могат техните ресурси да се пренасочат към Либия. Ангела Меркел лично отиде в събота в Париж за срещата на лидерите, подготвящи операцията срещу Либия. Германски представители участват в обсъждането в ЕС и НАТО как да се реагира след резолюцията.

Но достатъчно ли е това?

Според Рупрехт Поленц, председател на парламентарната комисия за външна политика и член на дясноцентристката партия на Меркел, отдалечаването от ключови партньори ще се отрази на отношението към Германия.

Очевидно Вестервеле се наслаждава на ролята си на главен пацифист на Германия, продължава "Шпигел". В петък той отново повтори, че една военна интервенция носи "значителни опасности и рискове" и затова Берлин няма да подкрепи цялата резолюция в Съвета за сигурност. В началото тази му позиция му донесе похвали, включително от опозицията, но пред възможността Кадафи да избие хиляди противници в Източна Либия всичко това започна да изглежда откъснато от реалността.

В крайна сметка като държаха до края на своето Nein и Меркел, и Вестервеле попаднаха в капана на собствената си позиция.

В началото Вестервеле говореше с твърд тон срещу Кадафи, но когато се разбра, че падането на полковника от власт не изглежда толкова сигурно и войските му започнаха офанзива, външният министър не прояви гъвкавост.

Докато в ръцете на Кадафи падаха град след град, Вестервеле втвърдяваше своето "не" срещу намесата.

Докато Великобритания и Франция подготвяха военната операция, Кадафи хвалеше позицията на Германия и дори в събота покани нейни представители да се уверят, че се спазва прекратяването на огъня.

Конфузната за германците ситуация се усилва и от факта, че междувременно и Арабската лига се обяви за налагане на зона, забранена за полети, и няколко държави изразиха готовност да участват в налагането й.

САЩ също се колебаеха до последно, но – както припомня "Шпигел" - днешната позиция на Берлин прилича на тази на социалдемократа Герхард Шрьодер, който непрекъснато повтаряше преди операцията за сваляне на Саддам Хюсеин, че Германия няма да участва във военна акция.

Едно от най-вероятните обяснения за такава позиция е, че антивоенната позиция се адмирира от избирателите в Германия и особено сред идващите от заможните среди на средната класа привърженици на партията на Свободните демократи на Вестервеле.

Управляващите много внимават да не разочароват излишно електората, защото тази година имат много местни избори. Вече минаха тези в Хамбург, в неделя са в Саксония-Анхалт, после идват важният вот в Баден-Вюлтемберг и в Райнланд-Палатинат.

Само че заради вътрешната подкрепа бе накърнена оста Берлин - Париж и дори сред опозицията в Германия започна дебат правилно ли е било въздържането при гласуването в ООН.

Ролф Мюцених, говорител на социалдемократите по въпросите на външната политика, казва, че като е изменила на традиционната си позиция да подкрепя консенсусните решения на международната общност външният министър е вързал ръцете на Германия и силно е ограничил възможността й да преговаря.

Лидерът на СПД Зигмар Габриел обаче смята, че все пак военен удар срещу Кадафи съдържа опасност от ескалация. Всеки, който тръгва срещу една държава, трябва да знае и кога ще спре интервенцията, защото иначе ще стане като в Афганистан, посочва той.

вдн / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар