nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 21 март 2011 г.

Армията в Йемен преминава на страната на опозицията

Армията в Йемен преминава на страната на опозицията

21 март 2011

Сана,Йемен

Демонстранти в Йемен

Демонстранти в Йемен

В столицата на Йемен са въведени танкове, съобщи Agence France Presse. На главния площад, където традиционно се събират опозиционерите, са излезли подразделения на първа бронетанкова дивизия, командвана от генерал Али Мохсен ал-Ахмар. Рано тази сутрин генерал ал-Ахмар обявил, че преминава към опозицията и обещал да окаже подкрепа на манифестантите.
Бронирана техника е забелязана край президентския дворец, край централната банка и министерство на отбраната.

Както съобщава Agence France Presse, генерал Насър Али Шуайби също е обявил, че повече няма да се подчинява на президента Али Абдула Салех. Заедно с него към опозицията са преминали 60 офицери.

Третият генерал, присъединил се към опозицията, е Хамид ал-Кусайби.

Противопоставянето между властта в Йемен и опозиционерите, искащи оставката на президента Али Абдула Салех, се изостри, след като на 18 март (петък) загинаха 50 участници в опозиционното шествие, по което бе открит огън от покривите. Манифестантите стоварват отговорността за убийствата на Салех. Вчера (20 март) президентът уволнил правителството.

Според „Ал Джазира” президентът Салех е знаел за надвисналата оставка на генерал ал-Ахмар и разчита, че метежният военен ще му даде възможност да избяга от страната.

иаб / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар