nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 24 декември 2009 г.

Orient news - 24.12.2009 !

Израелтянин бе убит при стрелба на Западния Бряг
24 декември 2009 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израелтянин бе убит днес след като палестинец откри огън по автомобила му на Западния Бряг, съобщиха местните органи на реда, цитирани от АФП.
Говорител на полицията заяви, че инцидентът е бил „терористично нападение”, извършено от палестински екстремисти.

При взрив в Багдад загинаха девет души, 33 са ранени
24 декември 2009 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Багдад. Днес по време на погребение в района на Багдад Садр Сити избухна експлозия, при която загинаха девет души, 33 са ранени, предаде РИА Новости.
По данни на полицията взривното устройство е било заложено в палатката, в която се е намирало тялото на покойника.
Днес в Ирак бе извършен още един терористичен акт. При два взрива в иракския град Хила, разположен на 100 километра южно от Багдад, загинаха 11 души.

Предотвратена е терористична атака срещу британското посолство в Йемен
24 декември 2009 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Сана. Британското посолство в Сана е било цел на самоубийствен план на „Ал Кайда”, предотвратен от йеменските власти миналата седмица, предаде АФП.
Клетка на международната терористична организация, разбита в Абхар, на 35 км северно от столицата, миналата седмица е имала за цел да взриви обекти, сред които и британското посолство, и правителствени сгради, съобщи министерство на отбраната на Йемен.
„Операцията е била в заключителна фаза на подготовка…Осем терористи-камикадзе е трябвало да осъществят атаката с помощта на две коли-бомби”, е заявил източник от силите за сигурност.
Атаката срещу британското посолство е трябвало да бъде извършена по модела на операцията срещу американското посолство през 2008 г., при която загинаха 16 души.

Въоръженото крило на „Хамас” обяви готовност за нова битка с Израел
24 декември 2009 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Газа. Радикалното палестинско движение „Хамас”е готово за битка с Израел, който преди една година атакува Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс.
„Ние не желаем война. Искаме спокойствие и мир за нашия народ”, заяви Абу Обейда, говорител на въоръженото крило на „Хамас” „Бригадите Езедин ал Касам”.
„Но ако бъдем въвлечени в битка, ние сме готови да се противопоставим на всяка ционистка война, престъпление и атака независимо от мащабите”, отбеляза той.
По-рано Израел съобщи, че „бригадите”, които някои наблюдатели оценяват на 25 хил. души, се стремят към сирийска и иранска помощ за модернизиране на ракетния си арсенал.
По думите на Абу Обейда, „Хамас” няма друг избор, но отказа да коментира оръжейния арсенал на движението.

Иран ще представи нов сателит собствено производство
24 декември 2009 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран ще представи нов сателит, произведен в страната, през месец февруари, на фона на опасенията на Запада, че Техеран използва ядрената и космическата си индустрия, за да се сдобие с ядрено оръжие и балистични ракети, коментира АФП, позовавайки се на местен вестник.
„Новото поколение ирански сателити, наречени „Тулу” (Зора) ще бъде представено през февруари, е съобщил иранският министър на отбраната Ахмад Вахиди.
Сателитът е бил изработен от компанията Sa Iran, известна още като „Иран електроник индъстриз”, компания под крилото на министерството на отбраната на Иран.

„Аарец”: Очаква се групировката „Хамас” да приеме израелското предложение за освобождаването на Гилад Шалит
24 декември 2009 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Лидерите на радикалната групировка „Хамас” в момента разглеждат израелското предложение за размяна на палестински затворници срещу освобождаването на израелския военнослужещ Гилад Шалит, пише в-к „Аарец” Очаква се палестинците да отговорят на предложението, предадено им от германския посредник в преговорите, в рамките на следващите няколко дни.
Делегация на „Хамас” ще посети Кайро днес, след което ще се отправи към Дамаск, където офертата ще бъда обсъдена с лидерите на групировката в изгнание.
Очаква се ислямистите да приемат предложението след договаряне на някои последни детайли.

“Таймс”: Иранските сили за сигурност потушиха нови протести на опозицията
24 декември 2009 | 03:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските сили за сигурност вчера са попречили на провеждането на протест в град Исфахан, в момент на растящи напрежение преди запланираните за тази седмица демонстрации в цялата страна, пише вестник “Таймс”. Два дни след мащабните демонстрации в свещения град Ком, сблъсъци е имало в Исфахан, третият по големина град в Иран, след като хиляди опечалени се събраха на церемония за почитане паметта на аятолах Хосейн Али Монтазери, духовен лидер на опозицията, починал през уикенда. Опозиционни уебсайтове съобщават, че силите за борба с безредиците и членове на паравоенното формирование „Басидж” обградили джамията Сайед и нападнали опечалените. Нападателите са използвали палки, сълзотворен и лютив газ.
Мнозина са били ранени, а десетки са арестуваните, включително двама журналисти и духовника, който е трябвало да води церемонията.

„Коммерсант”: Китай ще обогати Иран с гориво
24 декември 2009 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Техеран. Държавите от групата „5+1” по иранската ядрена програма пристъпиха към обсъждането на въпроса за ожесточаването на санкциите по отношение на Техеран, който отказва да изпълни исканията на Международната агенция за атомна енергия за преодоляването на иранската ядрена криза. Властите на Иран е възнамеряват да правят отстъпки и вече се запасяват с гориво, за да избегнат горивна криза след прекратяването на доставките, пише руският вестник „Коммерсант”.
В ситуация, когато въпросът за санкциите фактически е решен, основната интрига се развихря около тяхното съдържание. Ефектът на санкциите може да бъдат елиминиран от Китай, който планира да инвестира в петролнопреработвателната индустрия на Иран, което ще намали иранската зависимост от внос на петролни продукти.

Президентът на Сирия обвини Израел за провала на мирните преговори
24 декември 2009 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Президентът на Сирия Башар Асад обвини Израел за прекратяването на мирните преговори и призова за възобновяване на посредничеството на Турция между страната му и Ерусалим, предаде АФП.
„Израел е основната причина за блокирането на мира. Израелците искат преговорите да са лишени от принципи, което си е безкрайно говорене”, каза той на съвместна пресконференция с намиращият се на посещение в страната турски премиер Реджеп Тайип Ердоган. По думите му, турското посредничество между Сирия и Израел е било „честно, обективно и откровено”. „Сега искаме това посредничество повече от всякога”, допълни Башар Асад.

Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар