nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 12 декември 2009 г.

Orient news - 12.12.2009 !

Дубай дължи 7,5 милиарда долара на японски компании
12 декември 2009 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Дубай. Властите в емирството Дубай не са изплатили заеми в размер на 7,5 милиарда долара на японски компании, извършили услуги в емирството, предаде АФП, позовавайки се на японски бизнес-издания. Тези задължения не включват банкови заеми. Според информацията дълговете на Дубай са от изпълнени от японски фирми проекти, които след това не са били изплатени. Сред тях са редица транспортни обекти, сред които метрото в Дубай и няколко изградени магистрали.

Ливан поиска американска подкрепа за въоръжените си сили
12 декември 2009 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на Ливан Мишел Сюлейман планира да поиска САЩ да подпомогнат технически армията на страната, по време на посещението си във Вашингтон, където той пристигна днес, за да се срещне с американския си колега Барак Обама, предаде телевизия „Ал Джазира”. Анонимни източници съобщиха, че Сюлейман ще поиска от Обама да изпълни по-рано поетия ангажимент да предостави на Ливан военна помощ. Тази помощ ще се състои не само в технологична подкрепа, но и във финансово подпомагане в размер на 400 милиона долара. Тези средства се очаква да бъдат предоставени освен за армията и за силите за сигурност и полицията.

„Йедиот Ахронот”: Организация Ислямска конференция осъди оскверняването на джамията „Ал Акса”
12 декември 2009 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. След инцидента с изгорените религиозни книги и расистки надписи, нарисувани по стените на мюсюлманската светия – джамията „Ал Акса”, намираща се в Ерусалим, Организация Ислямска конференция (ОИК) остро осъди тези действия, настоявайки международната общност да вземе мерки за защита на свещеното за мюсюлманите място, съобщава вестник „Йедиот Ахронот”. В официална декларация от организацията, в която членуват 57 мюсюлмански държави, тези действия бяха окачествени като „безочливи”. ОИК се обръща към международната общност, която според организацията трябва да се намеси, „за да спре израелските набези”.
Междувременно, президентът на Израел, Шимон Перес, също осъди тези действия, призовавайки за задържане на виновните и изправянето им пред съда. На свой ред, палестинският президент Махмуд Аббас обвини израелските заселници за престъплението.

По-малкият брат на сирийския президент Башар Асад е починал днес
12 декември 2009 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По-малкият брат на сирийския президент Башар Асад – Маджед Хафез Асад – е починал днес, след продължително заболяване, предаде АФП, позовавайки се на сирийските медии. Маджед, който е роден през 1966 г. е бил с образование на електроинженер и не е проявявал амбиции за участие във властта. След смъртта му, Башар Асад остава само с един брат и една сестра, след като другият му брат, Басел, почина в автомобилна катастрофа през 2004 г. Името на Басел Асад бе спрягано за наследник на президента, припомня агенцията.

Нова високоскоростна жп линия ще свързва държавите от Персийския залив
12 декември 2009 | 17:58 | Агенция "Фокус"
Дубай. Нова свръхбърза железопътна линия ще свързва всички шест държави от региона на Персийския залив, съгласно проекта, подписан от властите на шестте страни, предаде Би Би Си. Изграждането на линията, чиято обща дължина ще надхвърля 2000 километра, ще започне през 2011 г. и ще бъде завършено през 2017 г. Този проект ще реализира за първи път инфраструктурен проект, който ще свързва всички държави в региона.

Ливанският премиер Саад Харири започна посещение в Саудитска Арабия
12 декември 2009 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Ливанският премиер Саад Харири започна днес първата си официална визита в региона, откакто зае поста премиер на страната, предаде телевизия „Ал Джазира”. Харири е пристигнал снощи в Саудитска Арабия, където се очаква да проведе разговори с местните лидери, свързани с двустранните отношения и обстановката в Близкия изток. Според анонимни източници, на връщане от Рияд, Харири ще посети и Сирия, с която напоследък Ливан е в доста напрегнати отношения. Бащата на премиера – Рафик Харири бе убит при атентат в Бейрут, за който бяха обвинени сирийските тайни служби през 2005 г., припомня телевизията.

На борда на потъналия край Ливан турски кораб са се намирали 12 украински граждани
12 декември 2009 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Екипажът на турския товарен кораб „Salla-2”, който потъна в близост до бреговете на Ливан, се е състоял от 12 граждани на Украйна. Това съобщиха израелски медии, позовавайки се на източници в израелското министерство на отбраната. Издирването на 11 безследно изчезнали моряци продължава, предаде ИТАР-ТАСС.

„Аарец”: Израел ще изгуби Западния бряг заради заселниците
12 декември 2009 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Американският президент Барак Обама нито може, нито ще поиска да застави Израел да се откаже от окупираните територии на Западния бряг на река Йордан, в полза на новата палестинска държава. Това няма да могат да направят и Палестинската автономия, радикалната групировка „Хамас”, нито международната общност. Но израелските заселници ще изгубят територията сами – рано или късно, коментира израелският вестник „Аарец”.
Ако погледнем в миналото, ще открием доказателства за тези твърдения. Светът недоволства и критикува, но издиша само дим. Единствените, които реално могат да предизвикат изтегляне от Западния бряг, това са крайнодесните израелски заселници. За съжаление, близкото минало доказва това – досега Израел се е изтеглил от 89 % от окупираните по време на войната през 1967 г. територии, общо 43 селища в Синай, Ивицата Газа и Западния бряг са премахнати, а над 10 000 заселници – изгонени от тях. Изглежда заселниците имат практиката да следват един тъжен модел, който неизбежно ги води до провал.
Подробности четете в рубриката „Анализи”.

Иран обяви готовност да продаде 400 кг нискообогатен уран на остров Куш, в замяна на ядрено гориво
12 декември 2009 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран изрази готовност да транспортира 400 кг от нискообогатен уран на иранския остров Куш, откъдето после да получи ядрено гориво, което се равнява на 20 % от доставката. Това съобщи пред държавната телевизия иранският външен министър Манучехр Мотаки, цитиран от АФП. Мотаки подчерта, че ако САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия и Германия са съгласни на това предложение, процесът може да бъде стартиран веднага. Това предложение на Техеран е алтернатива на предложението на международната общност Иран да изнася уран в чужбина, а в замяна да внася гориво за произвеждане на ядрена енергия.

Американски военнослужещ е починал в Ирак
12 декември 2009 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Багдад. В северната част на Ирак е починал военнослужещ от армията на САЩ, предадоха световните агенции. От американското министерство на отбраната съобщиха, че военният не е починал в резултат на участие във военни действия. Инцидентът е станал в близост до град Тикрит. Тялото на убития военен е било открито в жилищно помещение на американска военна база. Общо от март 2003 година въоръжените сили на САЩ са загубили 4 370 души в Ирак.

Добивът на петрол в Ирак ще достигне 12 млн. барела
12 декември 2009 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Багдад. Добивът на петрол в Ирак за денонощие ще достигне 12 млн. барела, благодарение на сключените нови договори с чуждестранни компании и развитието на иракската петролна индустрия, каза министърът на петрола на страната Хюсеин ал Шахристани след приключването на търга за най-голямото находища в Ирак – „Западна Курна-2”, спечелен от „Лукойл” и норвежката "СтатойлХидро", предаде РИА Новости. Министърът отбеляза, че и след продължаващите и днес търгове, Ирак ще има множество петролни находища за разработване от чужди компании.
Двудневните търгове за разработването на десет петролни находища, с участието на 44 компании започна в Ирак в петък. Компаниите-инвеститори се определят след преговори в иракското министерство на петрола и в присъствието на премиера Нури ал Малики.

Иран се нуждае от 15 ядрени централи, каза външният министър Манучехр Моттаки
12 декември 2009 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Манама. Иран се нуждае от 15 ядрени централи, които да генерират нужното електричество, каза външният министър на страната, като подчерта, че Техеран смята да продължи с дейностите си, които Западът смята че целят създаването на ядрени оръжия, предаде Ройтерс.
Манучехр Моттаки, в изказване на конференция по сигурността в Бахрейн, изрази и съмнения, че предложението на МААЕ за обработка на ядреното гориво е насочено към успокояване на международните опасения за ядрените амбиции на Ислямската Република.
„Първо, смятам, че може да забравим за всичко или да предложим нещо по-умерено, нещо като среден път. Иран направи това”, каза Моттаки.

Консорциум с участието на „Газпром нефт” ще разработва иракското петролно находище „Бадр”
12 декември 2009 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Москва/Багдад. Руската НК „Газпром нефт”, съвместно с турската ТРАО, корейската „КоГаз” и малайзийската „Петронас” спечели търга за разработване на иракското петролно находище „Бадр”, предаде Интерфакс, позовавайки се на източник от компанията.
Консорциумът е предложил да добива по 170 000 барела в денонощие, като за това да получава по шест долара за барел. Максималният размер на възнаграждението, предложен от Министерството на петрола на Ирак е бил 5.50 долара.инвеститорите са се съгласили с това условие и са били обявени за победители.
Друг участник в търга за това находище не е имало.

Консорциум между „Петронас” и „Джапекс” спечели търга за добив на петрол от иракското находище „Гараф”
12 декември 2009 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Багдад. Съвместно предложени на малайзийската компания „Петронас” и японската „Джапекс” спечели договора за разработване на южното иракско петролно находище „Гараф”, съобщи министъра на петрола Хюсеин ал Шахристани, цитиран от АФП.
Двете компании са поискали само 1.49 долара за добив на барел петрол от находището и очакват ежедневно да се добиват по 230 000 барела.
В сдружението „Петронас” получава 60%, а „Джапекс” останалите 40%.
На търга тяхната оферта е била предпочетен пред други три предложения – това на турската ТРАО и индийската ONGC; на консорциума между казахстанската „КазМунайГаз”, южнокорейската „КоГаз” и италианската „Едисон”; и индонезийската „Пертамина”.

Трима полицаи са загинали при взрив в Киркук
12 декември 2009 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Багдад. Трима полицаи са загинали, а четирима са ранени, след взрив на крайпътна мина в северния иракски град Киркук, предаде АФП, позовавайки се на полицията.
„Експлозията е станала в сутрешните часове, а целта е бил полицейски патрул”, каза майор Салам Зенгана.
Напрежението в региона, населен от араби, кюрди и туркмени, е породено от искането на кюрдите градът да бъде присъединен към техния автономен регион.

„Лукойл” и „СтатойлХидро” печелят търга за добив на петрол от иракското находище „Западна Курна-2”
12 декември 2009 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Багдад. Съвместното предложение на руската „Лукойл” и норвежката „СтатойлХидро” спечели договора за добив на петрол от находището „Западна Курна-2”, в Южен Ирак, съобщи иракското министерство на петрола.
Предложението на „Лукойл” и „СтатойлХидро” включва такса от 1.15 долара за всеки добит барел петрол и прогнозиран добив на ден от 1.8 млн. барела.

Компания от Ангола ще разработва иракското петролно находище Каяарах
12 декември 2009 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Багдад. Анголската енергийна компания „Сонангол” съобщи за постигната договореност с Ирак за разработване на петролното находище Каяарах, в Северен Ирак, предаде АФП. сделката не е била подписана в петък, защото компанията е отказала да намали таксата си за добив на барел от 12.50 долара на пет долара.
„Ние обсъдихме това и сега намираме таксата от пет долара за приемлива”, каза говорител на компанията.
„Сонангол” ще подпише предварителен договор с Ирак до две седмици.

Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар