nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 2 декември 2009 г.

Orient News - 02.12.2009 !

Разследването на убийството на бившия ливански премиер върви на пълна скорост, увери главният прокурор

02 декември 2009

Бейрут. Главният прокурор на специалния трубунал, сформиран за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири, който бе убит през февруари, 2005 г., увери, че разследването по случая върви на „пълна скорост”, предаде АФП. Даниел Белмар уточни, че процесът е постигнал напредък и не може да има съмнения около достоверността му, защото всички постигнати заключения по казуса са подкрепени с доказателства.
По-рано днес, Белмар се срещна с ливанския президент Мишел Сюлейман, по време на първото си посещение в страната от заемането на поста прокурор по делото срещу убийците на Харири.

Махмуд Ахмадинеджад отхвърли критиките на Запада срещу Иран (ОБЗОР)

02 декември 2009

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви в свое телевизионно интервю, че Западът не може да изолира страната му заради ядрените й амбиции.
„Да се говори за изолирането на Иран (заради ядрената му дейност) е психологическа атака от страна на Запада… Иран е уникална страна…и никоя друга страна не може да го изолира”, коментира Ахмединеджад по националната телевизия.
Иранският президент каза още, че международните санкции срещу страната му няма да имат ефект и светът ще съжалява за всяка агресия срещу Иран.
„Санкциите няма да имат ефект. Агресорите ще съжалят за действията си в мига, в който натиснат спусъка”, предупреди Ахмадинеджад.
Иран ще може бързо да започне да произвежда горивата, които в момента внася от чужбина, ако тази търговия бъде ограничена от международни санкции, наложени на Техеран заради ядрената му програма, заяви президентът.
Иран е петият най-голям износител на петрол в света, но не разполага с капацитет за рафиниране на суровината и внася около 40 % от горивата, от които се нуждае.
Това прави страната потенциално уязвима за санкции срещу вноса на горива, въпреки че властите в страната твърдят, че ще се справят с подобен проблем.
„Санкциите срещу енергийния сектор на Иран няма да сработят … За седмица ще можем да произвеждаме бензина, който сега внасяме отвън, ако ни санкционират”, заяви Ахмадинеджад.
Президентът коментира още, че страната му не е задължена да известява Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за ядрените си планове, освен ако не внася чужда ядрена технология в страната.
Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад не пропусна да разкритикува и Русия, заявявайки, че Москва е допуснала „грешка”, гласувайки в полза на резолюция срещу Иран, приета от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в петък.
„Русия направи грешка. Тя не разполага с точен анализ за днешната международна ситуация”, коментира Ахмадинеджад.
Русия, както и Китай, двете световни сили, които поддържат близки отношения с Иран, гласуваха срещу Техеран в петък, подкрепяйки резолюцията на МААЕ, заклеймяваща Иран заради тайното изграждане на втори завод за обогатяване на Уран край свещения за шиитите град Ком, след другия подобен обект в Натанз, като от организацията настояха за прекратяване на работата по завода.
В отговор на резолюцията, в неделя Техеран засили напрежението по случая, като обяви план за построяването на още 10 завода за обогатяване на ядрено гориво.
Ахмадинеджад заяви, че заплахата, че Иран ще изгради още 10 ядрени обекта за обогатяване на уран не е блъф и страната ще осъществи плановете си: „Няма място за блъфове в това отношение. Ние ще изпълним каквото сме казали”, каза иранският президент.

Иранският президент обяви, че Иран може да произвежда горивата си, ако й бъдат наложени санкции

02 декември 2009

Техеран. Иран ще може бързо да започне да произвежда горивата, които в момента внася от чужбина, ако тази търговия бъде ограничена от международни санкции, наложени на Техеран заради ядрената му програма, заяви президентът Махмуд Ахмадинеджад, предаде агенция Ройтерс.
Иран е петият най-голям износител на петрол в света, но не разполага с капацитет за рафиниране на суровината и внася около 40 % от горивата, от които се нуждае.
Това прави страната потенциално уязвима за санкции срещу вноса на горива, въпреки че властите в страната твърдят, че ще се справят с подобен проблем.
„Санкциите срещу енергийния сектор на Иран няма да сработят … За седмица ще можем да произвеждаме бензина, който сега внасяме отвън, ако ни санкционират”, заяви Ахмадинеджад в свое телевизионно интервю.

Русия направи „грешка”, подкрепяйки резолюцията срещу Иран, заяви Махмуд Ахмадинеджад


02 декември 2009

Техеран. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад разкритикува Русия, заявявайки, че страна е допуснала „грешка”, гласувайки в полза на резолюция срещу Иран, приета от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в петък, предаде АФП.
„Русия направи грешка. Тя не разполага с точен анализ за днешната международна ситуация”, коментира Ахмадинеджад в телевизионно интервю.
Русия, както и Китай, двете световни сили, които поддържат близки отношения с Иран, гласуваха срещу Техеран в петък, подкрепяйки резолюцията на МААЕ, заклеймяваща Иран заради изграждането на втори обект за обогатяване на уран близо до свещения за шиитите град Ком.
Ахмадинеджад коментира още, че заплахата, че Иран ще изгради още 10 ядрени обекта за обогатяване на уран не е блъф и страната ще осъществи плановете си: „Няма място за блъфове в това отношение. Ние ще изпълним каквото сме казали”, заяви иранският президент.

АФ / Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар