nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 10 декември 2009 г.

Orient news - 10.12.2009

Американският министър на отбраната пристигна в Ирак
10 декември 2009 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Багдад. Американският министър на отбраната Робърт Гейтс пристигна на изненадващо посещение в Ирак, предаде АФП. Гейтс пристига в страната броени дни след експлозиите в Багдад, при които загинаха 127 души.
За последен път американският министър на отбраната бе в Ирак през месец юли.

Израел ще изпрати ваксини срещу новия грип в Ивицата Газа
10 декември 2009 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израел ще изпрати 40 000 дози от ваксина срещу новия грипен вирус А(H1N1) в Ивицата Газа. За последните пет дни шестима души в Газа са починали от новия грип, предаде АФП.
По-рано Израел вече предостави 10 000 дози от ваксината на контролирания от „Хамас” район.
До момента в Израел от новия грип са починали 67 души.

Изборите в Ирак няма да окажат влияние на плановете за изтегляне на американските войски, обяви Пентагонът
10 декември 2009 | 06:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Предстоящите в Ирак общи избори, насрочени за 7 март, 2010 г., няма да повлияят на плановете за постепенно изтегляне на американските войски от страната, обяви днес говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Според стратегията на Вашингтон до август следващата година броят на американските войници в Ирак ще бъде намален до 50,000 души. Произвеждането на изборите няма да има връзка с изтеглянето на войските, уточни представител на Пентагона.

„Ал Джазира”: Израел ще произведе национален референдум по въпроса за Ерусалим
10 декември 2009 | 05:45 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският парламент гласува вчера проекторешение за произвеждане на национален референдум по въпроса за доброволно преотстъпване на Източен Ерусалим за столицата на бъдещата палестинска държава, както и едностранното изтегляне от окупираните Голански възвишения на сирийска територия, в рамките на усилията за възобновяване на мирните преговори с Палестинската автономия, коментира на електронната си страница телевизия „Ал Джазира”. Този ход на израелските власти бе коментиран като опит отново да бъде спънат мирният процес. Предложението за референдума, което бе подкрепено от премиера Бенямин Нетаняху, събра необходимата подкрепа, но за да бъде официално прието, то ще трябва да мине още две четения, които могат да отнемат още време.

„Дейли телеграф”: „Ал Кайда” пое отговорност за атентатите в Багдад
10 декември 2009 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Багдад. Групировката „Ислямска държава в Ирак”, която е подразделение на международната терористична мрежа „Ал Кайда” пое отговорност за поредицата от самоубийствени атентати с коли-бомби, които разтърсиха централните части на иракската столица Багдад в вторник, при които загинаха над 100 души, а близо 450 бяха ранени, съобщава вестник „Дейли телеграф”. В съобщението на групировката, публикувано на ислямистки Интернет-сайт, се предупреждава за нови подобни нападения, уточнявайки, че последните такива в Багдад са „третата вълна”, след атентатите през август и октомври тази година, при които загинаха над 100 човека.
„Списъкът на атаките няма да има край, докато знамето на единоверието не бъде издигнат отново над Багдад”, се казва още в съобщението. Междувременно, иракският премиер Нури ал Малики смени началника на сигурността за региона на столицата, във връзка с терористичните нападения. Той отправи обвинения към чуждестранни групи, във връзка с атентатите, които според полицията са дело на организации в Саудитска Арабия и Сирия.

„Гардиън”: Спазването на човешките права в Иран е на същото ниско ниво от 20 години насам
10 декември 2009 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Техеран. Според международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл” правата на човека в Иран продължават да не се спазват – тенденция, която продължава през последните 20 години, пише вестник „Гардиън”. В проучване на тази тема, по повод изминалите шест месеца от спорните президентски избори в Иран през юни, повлекли след себе си вълна от обществено недоволство и протести, „Амнести Интернешънъл” оповестява информация за безброй случаи на насилие над арестувани участници в антиправителствените протести, побой и изнасилвания, заплахи, изтръгване на признания чрез насилие и използване на политически връзки за прикриване на престъпления, по време на събитията, последвали спорния вот. Много от задържаните са били измъчвани, подлагани на формален процес с предизвестена смъртна присъда.

„Ал Джазира”: Махмуд Аббас е отговорен за отлагането на сделката за освобождаване на Гилад Шалит
10 декември 2009 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Кайро. Палестинският президент Махмуд Аббас има роля в отлагането на споразумението за размяна на затворници между радикалната групировка „Хамас” и Израел, съгласно която щеше да бъде освободен похитеният от „Хамас” израелски войник Гилад Шалит в замяна на над 950 палестински затворници в Израел, съобщава телевизия „Ал Джазира”, позовавайки се на достоверни източници. Според информацията Аббас, който в сряда бе на посещение в Кайро, се е опасявал от възможността един от най-влиятелните лидери на палестинската партия „Фатах” Маруан Баргути да бъде освободен по силата на това споразумение. За Аббас Баргути е един от най-сериозните конкуренти за президентското място на Автономията. Анонимни източници уточняват, че самият Баргути се е свързал с „Хамас”, за да поиска да бъде включен в списъка с палестински затворници, които да бъдат освободени в замяна на Шалит. В замяна на това, Баргути е уверил, че ще подобри диалога между „Хамас” и „Фатах”, посочва телевизията.

Иракското звено на „Ал Кайда” пое отговорност за атентатите в Багдад
10 декември 2009 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Багдад. Иракското звено на международната терористична мрежа „Ал Кайда” пое отговорност за мащабните атентати, извършени във вторник в столицата Багдад, предаде АФП, позовавайки се на съобщение в Интернет-сайт на групировката. При нападенията, при които пет почти едновременни атентати с коли-бомби бяха извършени в централните части на града, загинаха 127 души, а над 400 бяха ранени. По-рано, иракският премиер Нури ал Малики обвини за трагедията „външни елементи”, намиращи се извън Ирак.

Сомалийските пирати освободиха кораба „Ариана” с 24 украинци на борда
10 декември 2009 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Корабът „Ариана” с 24 украинци на борда, който бе похитен от сомалийските пирати през май 2009 г., е бил освободен, съобщи президентът на Украйна Виктор Юшченко, предаде РИА Новости.
„Украинските моряци са освободени. Поздравявам нашите момчета, техните семейства и цяла Украйна за тази победа,” се казва в съобщение на пресслужбата на държавния глава.
Пиратите искаха откуп в размер на 3,5 млн. долара.

Седем иранци са задържани за трафик на наркотици на индонезийския остров Бали
10 декември 2009 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Джакарта. Седем иранци са задържани за трафик на наркотици на индонезийския остров Бали. Индонезийската полиция съобщава, че иранците са били погълнали стотици таблетки метамфетамини. Групата е пристигнала на основното летище в Бали в сряда. Иранците са привлекли вниманието на полицията, тъй като не са имали багаж, предаде АФП.
Трафикантите са били погълнали общо 371 капсули, в които е имало метамфетамини на стойност над 420 000 долара.

Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар