nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 4 декември 2009 г.

Orient news - 04.12.2009

Южна Корея приветства износа на първия си ядрен реактор за Йордания !

04 декември 2009

Сеул. Южна Корея приветства първия случай на износ на свой ядрен реактор зад граница, като обяви, че сделката с Йордания ще доведе до още продажби на корейска ядрена технология в чужбина, предаде АФП.
Представители на правителството съобщиха, че южнокорейски консорциум е спечелил проект на стойност 173 млн. долара за изграждането на 5-мегаватов многоцелеви реактор в Йорданския университет за наука и технологии до 2014 г.
Йордания ще използва реактора за научни изследвания преди да започне изграждането на собствени АЕЦ.

Ройтерс: Търпението на САЩ и Германия спрямо Иран се изчерпва !

04 декември 2009

Вашингтон/Берлин. САЩ сигнализираха, че търпението им относно Иран се изчерпва и казаха, че Техеран има до края на годината, за да приеме представеното от ООН предложение за дообогатяване на иранския уран зад граница, предаде агенция Ройтерс.
Увеличавайки международния натиск върху Иран във връзка с неговата ядрена програма, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „търпението ни е поставено на голямо изпитание” и трябва да бъде обмислена възможността за налагането на нови санкции, ако Иран продължи да отклонява предложението на ООН.
Вашингтон и Берлин направиха предупрежденията, след като по-рано през седмицата Техеран обяви, че планира да построи още 10 завода за обогатяване на уран, а иранският президент Махмуд Ахмадинеджад каза, че не вижда повече необходимост от преговорите със Запада.

Малко вероятно е Израел и палестинците да подновят скоро мирните преговори, каза руски представител !

04 декември 2009

Тел Авив. Вътрешнополитическите проблеми, с които се сблъскват лидерите на Израел и Палестинската автономия, поставят под съмнение възможността за скорошно подновяване на мирните преговори, каза секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, предаде РИА Новости.
През последните два дни Патрушев се срещна с израелски и палестински ръководители, които, прекъсвайки преди една година диалога за решаването на двустранния конфликт, засега не могат да съгласуват условията за връщане на масата на преговори.
„Те казват – и едните, и другите -, че са заинтересовани от преговорите, но те имат различни подходи. Затова аз имам съмнения относно това, че те в скоро време ще намерят пътя към тези преговори, защото на тях на първо място им пречат вътрешните проблеми. Но аз мисля, че те не разполагат с друг път и рано или късно това ще стане (преговорите ще бъдат подновени)”, каза Патрушев пред журналисти.
Прекратяването на мирните преговори, по неговите думи, не означава пълна липса на контакти между страните в конфликта.

Сомалийските екстремисти отрекоха да са замесени в терористичния атентат !

04 декември 2009

Могадишу. Говорител на радикалната сомалийска групировка „Аш Шабаб” отрече възможността организацията да има участие в самоубийствения атентат в столицата на страната, при който загинаха най-малко 22 души, съобщава агенция Ройтерс.
Трима министри от правителството загинаха при експлозията, като подозренията веднага паднаха върху екстремистката групировка, която се бори за налагането на вариант на ислямското законодателство.
„Декларираме, че „Аш Шабаб” не е планирала тази експлозия… Считаме, че това е сценарий на самото правителство. Не е в природата на „Аш Шабаб” да вреди на невинни хора”, коментира говорителят Шейх Али Мохамуд Раге.

АФ / Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар