nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 30 декември 2009 г.

Orient news - 30.12.2009 !

Западът сгрешили в оценката на събитията в Иран, заяви президентът Махмуд Ахмадинеджад
30 декември 2009 | 17:58 | Агенция "Фокус"
Техеран. Представителите на САЩ и други западни страни са се объркали в плановете си за сегашните събитията в Иран, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад по време на заседание на иранското правителство, предаде Интерфакс.
„Отговорните лица в САЩ и някои страни на Запад отново сгрешиха в своите планове и представи. Говоря на американския президент и няколко други държави, за да не повтарят опита от миналото,” каза Ахмадинеджад.
„Те трябва да знаят, че тези събития (протестите в Иран) никак няма да повлияят нито на възгледите, нито на ускореното развитие на Иран,” каза президентът.

Властите в Иран организираха многохилядни митинги в подкрепа на режима в Ислямската република
30 декември 2009 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Техеран. Многохилядни манифестации в подкрепа на ислямския режим се провеждат днес в Иран. Те бяха организирани в отговор на демонстрациите на опозицията, които през почивните дни прераснаха в масови улични безредици, предаде ИТАР-ТАСС.
В техеранските митинги участват представители на държавното ръководство, видни религиозни дейци и депутати от Маджлиса (иранския парламент). Шест колони започнаха шествия по предварително определени маршрути между централните площади на града.
Телевизията излъчва преки репортажи от улиците и площадите на Техеран. Участниците в манифестациите скандират лозунги, осъждащи дейността на опозицията и нейните лидери, както и традиционните за Иран „Смърт на Америка” и „Смърт на Израел”. Акцията бе замислена от властите като продължение на шиитския празник Ашура.

Седем души са загинали при експлозия в Централен Ирак
30 декември 2009 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Багдад. Седем души са загинали, а други 20 са ранени, при експлозия в околностите на централния иракски град Бакуба, предаде АФП.
Сред ранените при експлозията е началникът на полицията в град Халес, на около 65 километра североизточно от Багдад.
По-рано днес над 20 души бяха убити при два атентата в иракския град Рамади.

Силата на „Хамас” е равна на тази на „Хизбулла” преди войната с Израел, твърди ливански вестник
30 декември 2009 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Военната мощ на радикалното палестинско движение „Хамас” през 2010 година ще бъде равна на тази на „Хизбулла” през 2006 година преди войната с Израел, твърди ливанският вестник „Ал Акбар”.
Ибрахим ал Амин, който е бил внедрен в радикалната шиитска група, пише, че активисти на „Хамас” и на други палестински движения в продължение на една година са били обучавани да използват ракети „земя-въздух” и едновременно да задействат голямо количество експлозиви, което би позволило да бъдат взривени израелски танкове. Според Амин през последната година „Хамас” активно строи бункери и укрития срещу израелските въздушни удари.
Изданието посочва, че палестинската група притежава руски противотанкови установки, които са били използвани от „Хизбулла” по време на войната с Израел, както и ракети „Корнет”, които са в състояние да унищожат танк от около 5 км разстояние.

Участниците в безредиците ще се изправят пред железен юмрук, казаха от полицията на Иран
30 декември 2009 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Техеран. От иранската полиция заявиха, че ще се отнесат безкомпромисно с участниците в безредиците в страната, предаде кувейтската информационна агенция КУНА.
Началникът на иранската полиция Исмаил Хамиди заяви, че полицията е използвала минимално количество силови мерки в миналото, но отсега ще използва пълния си потенциал спрямо участниците в безредиците.
Арестуваните по време на безредиците ще бъдат смятани за престъпници, а участниците в събиранията, застрашаващи националната сигурност, ще бъдат смятани за „врагове на държавата и може да се изправят пред смъртно наказание”, добави той.

Иранските власти призоваха поддръжниците си да излязат на улицата
30 декември 2009 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският режим призова своите поддръжници да излязат на улиците на големите градове в показ на сила пред опозицията, която режимът обвинява в това, че е „пешка на враговете”, предаде АФП.
Духовниците, въоръжените сили и духовните школи на Ислямската република призоваха за масови демонстрации в отговор на серията от улични протести на опозицията против преизбирането през юни на президента Махмуд Ахмадинеджад.
Електронни страници на опозицията съобщиха, че някои държавни предприятия са осигурили транспорт за своите служители, който да ги откара до местата на демонстрациите, докато в някои градове традиционните пазари останаха затворени днес.
Държавната телевизия излъчи кадри на демонстрации в различни градове, с изключение на Техеран.
Консерваторите в Иран разкритикуваха остро и окачествиха като „светотатство” хиляди опозиционерите, които използваха отбелязването на Ашура, един от най-свещените дни на шиитските мюсюлмани, за да излязат на улиците за протест.

Нов смъртен случай от грипния вирус А(H1N1) e потвърден в Израел
30 декември 2009 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Нов смъртен случай от грипния вирус А(H1N1) e потвърден в Израел. 16-годишно момиче, което е страдало от хронично заболяване, е починало днес в медицински център в град Хайфа, съобщава на електронната си страница израелският вестник „Йедиот Ахронот”.
Според официалните данни от новия грип в Израел са починали 80 души.

„Сидни Морнинг хералд”: Западът преразглежда новите санкции срещу Иран
30 декември 2009 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Докато иранските власти ожесточават мерките срещу демонстрантите, САЩ и други страни преразглеждат позицията си относно планираните нови санкции по отношение на Иран, стремейки се да фокусират влиянието на санкциите предимно върху иранското ръководство, съобщава австралийският вестник „Сидни Морнинг хералд”, позовавайки се на американски официални лица.
По време на последните протести иранските власти са арестували над 1 500 политически активисти, твърдят опозиционни електронни страници. Властите също държат и тялото на племенника на опозиционния лидер Мир Хосейн Мусави и телата на четирима други демонстранти, загинали в резултат на насилието през почивните дни. В неделя бяха убити най-малко осем души и бяха ранени десетки полицаи и демонстранти.
САЩ и съюзниците от месеци насам обсъждат по какъв начин да наложат нови икономически санкции на Иран, за да го убедят да се откаже от програмата си за обогатяване на уран.
При това, официалните лица са притеснени от възможността, че едни по-обширни санкции биха навредили на обикновените иранци и биха станали причина за отчуждаването на частите от иранското население, с които Западът се опитва да се сближи в името на общата кауза.
Дискусиите имат за цел да направят санкциите „колкото се може по-ограничени”, каза представител на Държавния департамент на САЩ. По неговите думи, новият подход ще изключи възможността за налагане на ембарго на вноса на петролни продукти в Иран, който е голям износител на суров петрол, но има силно ограничени мощности за производство на петролни продукти, което го принуждава да внася 40% от необходимите му горива.

„Аарец”: Израел не може да атакува Иран сам
30 декември 2009 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. За Израел 2010 година ще бъде годината на Иран. В същото време, ние продължаваме да казваме същото през последните пет години. Да бъде спряна иранската ядрена програма остава основният приоритет на израелските власти през 2010 година. Съвсем скоро се очаква основните международни играчи да признаят, че дипломатическите усилия да се убеди Иран да замрази ядрения си проект са се оказали неуспешни. Западните разузнавателни агенции смятат, че иранците вече разполагат с достатъчно обогатен уран, за да създадат една или две ядрени бомби, пише израелският вестник „Аарец”.
Междувременно Израел се старае да бъде намерен военен вариант. Съдейки по позициите, идващи от Ерусалим, използването на сила изглежда напълно възможно. Подобна подготовка е нужна – израелските сили за сигурност трябва да имат военен план в случай, че останалите мерки се провалят. Трябва да бъде укрепена и защитата на Израел, който ще бъде засипан от хиляди ракети и снаряди дори и при ограничена по мащаби война с „Хизбулла” или „Хамас”, коментира изданието.

Най-малко 120 полицаи са били ранени по време на безредиците в Техеран
30 декември 2009 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Техеран. Най-малко 120 полицаи са били ранени по време на безредиците в Техеран в неделя. Това съобщи началникът на иранската полиция Исмаил Ахмади Могадам по време на пресконференция в иранската столица, предаде ИТАР-ТАСС.
60 полицейски служители все още се намират в болница. По време на безредиците са били опожарени два полицейски автомобила и няколко мотоциклета.
Арестувани са 500 души, като 200 вече са освободени, посочи Могадам.

Най-малко 18 души са убити при двоен атентат в Западен Ирак
30 декември 2009 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Багдад. Най-малко 18 души са убити, а други 35 са ранени, при двоен атентат в западния иракски град Рамади. Сред загиналите е и губернаторът на провинция Анбар, предаде АФП.
Първият атентат е извършен близо до контролно-пропускателен пункт на пътя, водещ към сградата на местната администрация. Втората терористична атака е извършена 30 минути по-късно, като целта е била конвоят на губернатора Касим Мохамед Абид.

Най-малко 18 души са убити при двоен атентат в Западен Ирак
30 декември 2009 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Багдад. Най-малко 18 души са убити, а други 35 са ранени, при двоен атентат в западния иракски град Рамади. Сред загиналите е и губернаторът на провинция Анбар, предаде АФП.
Първият атентат е извършен близо до контролно-пропускателен пункт на пътя, водещ към сградата на местната администрация. Втората терористична атака е извършена 30 минути по-късно, като целта е била конвоят на губернатора Касим Мохамед Абид.

Трима наркотрафиканти са обесени в Иран
30 декември 2009 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Техеран. Трима наркотрафиканти са обесени затвор в централния град Есфахан в Иран, предаде АФП, позовавайки се на местни медии.
Мъжете са били идентифицирани като Кодрат, Хан Мохамад и Мустафа. И тримата са били осъдени по отделно за разпространение и притежание на наркотици.
С техните екзекуции общият брой на обесените престъпници в Иран за настоящата година достигна 270.
През 2008 г. в Иран бяха екзекутирани 246 души.

Двоен бомбен атентат уби най-малко 10 души в Ирак
30 декември 2009 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Рамади. Десет души са убити и най-малко 35 са ранени в резултат на двоен бомбен атентат в западния иракски град Рамади, предаде АФП.
Сред ранените е и губернаторът на провинция Анбар.
Първата бомба е избухнала в около 9:30 часа местно време на кръстовище в административния център на провинция Анбар. В резултат на взрива са убити шестима души, броят на ранените е над 20.
Вторият взрив е избухнал 30 минути по-късно пред входа на офиси на администрацията на провинцията. В резултат на атентата са убити четирима души и са ранени най-малко 15, включително и губернаторът на Анбар Касим Мохамед Абид.

Четирима палестинци са задържани при операция на израелските сили за сигурност в района на Западния бряг
30 декември 2009 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Рамала. Четирима палестинци са задържани при операция на израелските сили за сигурност в района на Западния бряг, съобщава на електронната си страница израелският вестник „Йедиот Ахронот”. Палестинците са заподозрени за терористична дейност.
Задържаните са отведени за разпит.

МААЕ научи, че Казахстан възнамерява да достави на Иран уранова руда
30 декември 2009 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Виена. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) научи, че Иран е близко до сключването на споразумение с Казахстан за доставка на пречистена уранова руда, с която да продължи реализирането на ядрената си програма, предаде РБК.
В доклад на МААЕ се казва, че Иран и Казахстан тайно са се договорили за доставката на 1 350 тона пречистена уранова руда на стойност 450 милиона долара. Страните планират да финализират сделката в течение на идните седмици.
От МААЕ отбелязват, че запасите от уранова руда на Техеран са на привършване, което заплашва реализирането на иранската ядрена програма. По оценка на авторите на доклада, Иран ще може да създаде от урановата руда около 150 ядрени бойни глави.

Махмуд Ахмадинеджад обвини САЩ и Израел за инициатори на погромите в Иран
30 декември 2009 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че антиправителствените протести на опозицията са били инициирани от САЩ и Израел, предаде агенция Синхуа.
„Ние вече неведнъж сме виждали тези провокации. Ционистите и американците стоят зад сблъсъците”, заяви Ахмадинеджад. Иранският държавен глава разкритикува изказванията на президента на САЩ Барак Обама и на британския външен министър Дейвид Милибад по отношение на неделните сблъсъци.

Няколкостотин активисти на „Ал Кайда” може би действат в Йемен, заяви министър
30 декември 2009 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Сана. Няколкостотин активисти на терористичната мрежа „Ал Кайда” може би действат на територията на Йемен и може да планират атентати, подобни на опита за взривяване на пътнически самолет в САЩ, заяви йеменският външен министър Абу Бакр ал Кирби, предаде АФП. Министърът призова за по-голяма помощ от страна на Западните държави за подготовка на местните сили за сигурност за борба с терористите.
„Разбира се, че има определен брой активисти на „Ал Кайда” в Йемен, както и някои техни лидери. Ние осъзнаваме тази опасност. Те може би наистина планират атентати, подобни на този в Детройт”, заяви ал Кирби. По неговите думи, „не може да бъде съобщена конкретна цифра на активистите на „Ал Кайда” в Йемен. Може би са няколкостотин, 200-300 души”.

Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар