nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 11 декември 2009 г.

Orinent news - 11.12.2009 !

Арабите и кюрдите в Ирак ще преодолеят различията си, според Робърт Гейтс
11 декември 2009 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Киркук. Кюрдското малцинство в Ирак, което живее в автономен регион в северната част на страната, в крайна сметка ще изглади различията си с иракските араби, заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от АФП.
През втория ден от визитата си в Ирак Гейтс каза:
„Смятам, че няма съмнение, че кюрдите виждат бъдещето си като част от единен Ирак.”
„Въпросът е в условията, при които това ще се стане – те подлежат на преговори,” заяви Гейтс пред военнослужещи в американска база край Киркук.
„На този етап по всичко личи, че те ще преодолеят различията.”

Воден от „Шел” консорциум получи иракското петролно находище Манджун
11 декември 2009 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Багдад. Консорциум воден от „Шел”, с участието на малайзийската компания „Петронас”, спечели концесията за разработка на голямото петролно находище Манджун в Южен Ирак, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на министъра на петрола Хюсеин ал Шахристани. Новината дойде от открилия се в Белград втори международен търг за експлоатация на иракските петролни полета.

Ирак приема оферти за експлоатация на 10 петролни находища
11 декември 2009 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Багдад. Ирак откри търга за оферти на големите енергийни компании за експлоатацията на 10 петролни полета, опитвайки се да увеличи производството си и да се превърне в един от основните производители на черното злато в света, предаде АФП.
Двудневната процедура започва в условията на крехка сигурност в страната, която все още се възстановява от дългогодишен конфликт и санкции. Координирани бомбени нападения в столицата тази седмица причиниха смъртта на 127 души.
Ирак разчита много на петролните продажби и се надява, че конкурсът ще произведе добри новини преди парламентарните избори на 7 март. По думите на премиера Нури ал Малики търгът представлява „нова ера в иракската петролна индустрия”. Той приветства прозрачното му провеждане, като каза, че това е „,много важно заради участието на много международни компании”.

Инспектори от МААЕ са пристигнали в Иран за инспекция на новия ядрен обект в страната
11 декември 2009 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Виена. Инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН са пристигнали в Иран в четвъртък, за да посетят новия завод за обогатяване на уран в страната, съобщиха дипломатически източници във Виена, предаде АФП.
Това е третата подобна визита на експерти от МААЕ във Фордо, близо до свещения за шиитите град Ком, след като Иран призна за съществуването на завода на 21 септември.
Признанието на Техеран засили подозренията на Запада относно целите на ядрената програма на страната. Иран твърди, че има нужда от ядрена енергия за задоволяване на енергийните си нужди, докато САЩ и съюзниците им подозират, че Техеран се стреми към придобиване на ядрено оръжие.

От Ватикана и Израел отложиха сключването на споразумение за отдавнашните си спорове
11 декември 2009 | 00:36 | Агенция "Фокус"
Ватикана. Преговорите за статута на имотите на римокатолическата църква в Светите земи и други отдавнашни спорове между страните стигнаха до задънена улица, съобщиха представители на Ватикана и Израел в съвместно изявление, съобщава АФП.
Преговорите са се състояли „в атмосфера на сърдечност и взаимно разбирателство”, но са завършили без споразумение”, се посочва в изявлението. Среща на „работно ниво” ще се състои на 7 януари.
Следващото заседание в пълен състав на комисиите, представящи двете страни, е предвидено за 27 май.

АФП: Западните сили заплашиха Иран с нови санкции на ООН
11 декември 2009 | 00:08 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Западните сили засилиха натиска върху Иран, заплашвайки страна с нови санкции на ООН в началото на следващата година, ако Техеран продължи да отхвърля призивите да сложи край на противоречивата си ядрена програма, предаде АФП.
Британският посланик в ООН Марк Грант коментира, че обсъжданията на новите санкции ще започнат „в началото на новата година”, ако Техеран не успее да убеди световната общност в мирния характер на ядрената си програма.
Френският му колега Жерар Аро заяви, „Отправяме последен призив към Иран да отговори” на исканията на Съвета за сигурност на ООН. „Ако Иран не го направи … Франция ще предложи нова резолюция от санкции”.
В този случай засиленият натиск беше посрещнат с призиви за търпение от страна на Русия и Китай.

„Сидни морнинг хералд”: Сомалийските пирати освободиха гръцки кораб с екипаж от 24 украинци
11 декември 2009 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Сидни. В четвъртък сомалийските пирати освободиха гръцки товарен кораб и екипажът му от 24 украинци след като са получили откуп от 2,5 млн. долара, съобщава в-к „Сидни морнинг хералд”. Моряците са прекарали в плен седем месеца.
Корабът „Ариана” беше отвлечен на 2 май на път за Бразилия с товар от 10 хил. тона соя.
В свое изявление украинският президент Виктор Юшченко съобщи за освобождаването на моряците. „Украинските моряци са освободени. Поздравявам нашите момчета, техните семейства и цяла Украйна за тази победа,” се казва в съобщение на пресслужбата на държавния глава.

Екстремисти са убили депутат от парламента на Судан в Дарфур
11 декември 2009 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Хартум. Въоръжени мъже в западния судански регион Дарфур са убили депутат от управляващата партия в страната, съобщи представител на полицията, предаде АФП.
Колата на депутата Хасан Тагедин Хасан ал Хел’ от управляващата Партия на националния конгрес е била атакувана от неизвестни екстремисти в Нияла, столицата на щата Южен Дарфур.
Екстремистите са спрели колата и са застреляли политика и двамата му придружители.
По данни на ООН около 300 000 души са загинали от войната, глада и болестите, а повече от 2,7 млн. са напуснали домовете си след избухването на конфликта между сепаратисти и правителство в Дарфур през 2003 г.

Orient news

Няма коментари:

Публикуване на коментар