nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 3 декември 2009 г.

Взрив в Дамаск !

Взрив в Дамаск (ОБЗОР) !

03 декември 2009

Експлозия разтърси тази сутрин квартал „Сейда Зайнеб” в сирийската столица Дамаск, предизвиквайки опасения, че това е един от първите атентати в Сирия, след затишие от няколко години. Съобщено бе за взрив в градски автобус в населения предимно с шиити регион на столицата.
Първоначално бе разпространена информация за множество жертви в автобуса, който е изпълнявал туристическа обиколка в шиитските свещени места и културни обекти в региона. По-късно бе уточнено, че експлозията е станала в 55-местен ирански автобус, в който са се намирали шиитски поклонници, често посещаващи Дамаск.
Мнозинството от населението в „Сейда Зайнеб” изповядва шиитското течение в исляма и тук живеят много иракски бежанци, също шиити. Малко по-късно, представители на сирийското вътрешно министерство съобщиха, че експлозията не е била резултат от бомбено устройство, а била причинена от спукване на гума, по време на подмяната й на бензиностанция, в близост до шиитска джамия.
В последствие в официално съобщение на полицията бе потвърдено, че няма открити следи от взривни материали и устройства на мястото на експлозията.
Разследването все още продължава, но засега няма информация за открити доказателства за тероризъм. По данни на очевидци е експлодирал газов резервоар в задната част на автобуса. Официално потвърдения брой на жертвите е шестима души, сред които има ирански граждани. Официалната версия на властите в Дамаск се очаква да бъде обявена в следващите дни.

АФ / All4theOrient

Няма коментари:

Публикуване на коментар