nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 12 октомври 2010 г.

Израел продължава да съществува без Конституция

Ще има ли някога Израел Конституция?

Изминаха повече от 60 години от създаването на държавата и Израел продължава да съществува без Конституция. Няма Конституция в нашето разбиране за основен закон, определящ основите на системата за управление на държавата и правата и задълженията на гражданите, но има 14 закона с елементи от законите от британския мандат над Палестина, които се приемат за основни и се тълкуват от Върховния Съд на Израел.
Още на първият Кнесет се създава комисия, която подготвя проект, който се дискутира няколко пъти и с това работата замира. Първият министър - председател Давид Бен Гурион, подкрепен от религиозните партии се отказват от Конституция, като този отказ се обяснява със следните причини:
- засега в новата държава живеят недостатъчно евреи. Не може държавата да приеме основен закон, с който да обвърже милиони, които още не са пристигнали,
- липсата на Конституция ще служи на интересите на управляващата партия МАПАМ и ще увековечи нейната власт в страната,
- явна отстъпка на религиозните партии, които винаги са били против секулярна Конституция.
- наличието на араби в държавата и нежелание на еврейските бащи на народа да определят тяхното гражданско и фактическо състояние,
- започналата Война за независимост и установяване на полувоенен режим, целящ да постави на крака новата държава.
Влияние върху това решение оказва британския мандат Палестина по решение на ООН и твърдението, че Декларацията за независимост съдържа всички елементи на граждански свободи и основни принципи на ръководство.
В резултат на това , импровизирания режим на Бен Гурион се трансформира в една приемлива демокрация, която със своя темперамент и въпреки проблемите с малцинствата и голямата роля на армията в обществения живот се налага.
В последните години бяха обнародвани няколко проекта за Конституция, които можем да разделим на два вида: такива, които приемат една от страните в спора между религиозни и светски граждани, между араби и евреи и такива, които се опитват да намерят компромисно решение на основните въпроси.
Аз не приемам страна в дискусията, но смея да твърдя, че докато не се отдели религията от държавата, Конституция в Израел не ще има. Религиозните партии не искат да заменят Библията за Конституция, компромис с тях е немислим. Опитите на бившия председател на Върховния съд Меир Шамгар да предложи компромис със затваряне на търговските центрове в събота и увековечаване контрола на равините в бракоразводната сфера не се приемат сериозно. Проблемите с арабското малцинство още повече засилват засилват търканията между партиите и тук компромис не съществува. Как ще искаме от арабските депутати в Кнесета да подкрепят Конституция, в която е записано, че "Израел е държава на еврейския народ", по думите на Бениамин Нетанияху, а министъра на външните работи Либерман иска от арабите да положат клетва за вярност ? "Няма държава без Конституция", заявяват привържениците на левицата, десните отговарят, че ние сме народ на Библията и не можем да пренебрегнем нейната роля в обществото.
Така че, докато не се отдели религията от държавата и не се реши въпроса с нелоялните арабски граждани е по - добре да останем привърженици на "безконституционното наследство" на Бен Гурион.

http://articlesaboutisrael.blogspot.com / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар