nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 24 октомври 2010 г.

"Хюман райтс уоч":Иракските и американските власти трябва да проведат разследване на документите на "Уикилийкс"

"Хюман райтс уоч":Иракските и американските власти трябва да проведат разследване на документите на "Уикилийкс"

24 октомври 2010

Багдад. Иракските власти трябва да проведат разследване на твърденията, че силите за сигурност са оказвали систематичен тормоз над задържани иракчани, предава АФП, позовавайки се на „Хюман Райтс Уоч”.
„Ирак трябва да разследва отговорните за тормоза и други престъпления.”, заявиха от международната правозащитна организация.
„Американското правителство също трябва да разследва дали американските сили за сигурност са нарушили международните закони, прехвърляйки хиляди иракчани от САЩ в Ирак въпреки очевидния риск от тормоз.”, добавят оттам.
Коментарът на организацията идва, след като „Ал Джазира” оповести американски документи, придобити от „Уикилийкс”, според които съществуват одобрени от иракската власт измъчвания и убийства на стотици цивилни в американски военни бази.
Междувременно британският вестник „Гардиън” писа, че американските власти са се провалили в разследването на хиляди сигнали за злоупотреба, тормоз, изнасилвания и дори убийство от страна на иракската полиция и войници, чието поведение очевидно е било систематично и ненаказано.

иаф / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар