nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 28 януари 2011 г.

Силите на реда използваха водни струи срещу предвожданите от нобеловия лауреат Мохамед Ел Барадей демонстранти в египетската столица Кайро

Водни струи и палки за бившия шеф на МААЕ

28.01.2011

Явор Николов

Силите на реда използваха водни струи срещу предвожданите от нобеловия лауреат Мохамед Ел Барадей демонстранти в египетската столица Кайро. Полицаи се нахвърлиха с палки срещу поддръжниците му, които се събраха около бившия шеф на МААЕ, за да го предпазят по време на днешните поредни протести в страната.

На площад "Рамзес" в сърцето на града хиляди демонстранти влязоха в битка с полицията. Силите на реда използваха гумени куршуми и сълзотворен газ, като беше обгазена и джамия, където се укривали жени и деца.

Шествие с около 10 000 участници се движи към центъра на града с непрекъснати скандирания "Долу Мубарак!".

Работата на Интернет услугите в Египет беше силно затруднена през тази нощ, а властите разположиха елитни части в Кайро, където днес трябва да се проведе пореден голям протест срещу управлението на Хосни Мубарак, предаде АП. Според наблюдатели, това е знак, че примката около опозицията се затяга.

Първоначалната информация беше, че частите за борба с тероризма са заели позиции на ключови обекти в столицата, в това число и на площад „Тахир", където се проведоха най-големите демонстрации. По-късно сутринта, униформените буквално изчезнаха от улиците. Към момента отново големи съединения от униформени патрулират из града.

Демонстрантите организираха действията си във Facebook и Twitter, но двата сайта бяха блокирани в четвъртък вечер. Малко по-късно SMS съобщенията спряха да работят, а след това цялата глобална мрежа стана недостъпна.

По-рано опозицията получи двойна подкрепа - завръщането на нобеловия лауреат и бивш шеф на МААЕ Мохамед Ел Барадей и решението на „Мюсюлманско братство" да застане зад протестиращите. През нощта са били арестувани поне петима членове на организацията, както и петима бивши депутати.

Очаква се днешният протест, който ще последва петъчната молитва, да бъде истински тест за разпокъсаната опозиция, тъй като е твърде възможно да бъде един от най-големите до този момент.

82-годишният президент Хосни Мубарак не се е появявал на публично място след началото на протестите във вторник, когато десетки хиляди участваха в шествия срещу него в Кайро и други градове. Според наблюдатели, той няма голям избор и вероятно ще направи сериозни отстъпки.

В четвъртък насилието ескалира извън столицата. В Суец протестиращите подпалиха поделение на пожарната, след което влязоха в сблъсък с полицията. 90 униформени са били ранени.

нюз.бг / ориент нюз онлайн

Централният площад в Кайро е блокиран от силите за сигурност на Египет

28 януари 2011

Кайро. Днес силите за сигурност на Египет напълно блокираха централния площад в египетската столица и забраниха провеждането на молитвата в близката джамия, предаде РИА Новости.
В момента силите за сигурност и полицейски камиони са разположени по периметъра на площада и по близките улици.
Във вторник най-мащабната протестна акция в Египет се проведе именно на този площад. Тогава в демонстрацията взеха участие около 10 хиляди души.
През нощта един човек загина и около 200 бяха ранени по време на масови безредици в град Суец в западната част на Египет.

иаф / ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар