nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 29 януари 2011 г.

Президентът на Египет Хосни Мубарак обяви,че разпуска правителството заради непрекъсващите протести в страната

Мубарак не отстъпва, разпусна само правителството

В извънредно обръщение към нацията тази нощ президентът на Египет Хосни Мубарак обяви, че разпуска правителството заради непрекъсващите протести в страната. Телевизионното му обръщение бе предавано от водещите световни тв канали.

Египетският лидер, който е на власт 30 години, обеща, че още днес - събота, ще формира нов кабинет. Той заяви, че безредиците в страната, които се разразиха с голяма сила след петъчната молитва, целят дестабилизация на страната. Мубарак заяви и че е привърженик на реформите в икономиката и политиката.

Той не засегна въпроса за собствената си оставка, въпреки че от вчера за това настояват протестиращите. Както съобщава BBC, веднага след края на речта му по улиците на Кайро са излезли отново демонстранти, които са скандирали : Долу Мубарак!

Ройтерс съобщава, че военните вече контролират площад Тахрир, където се провеждат деменострациите, и протестиращите са изтласкани в съседните улици. В петък след обед те скандираха, че искат да дойдат военните, за да ги защитят от полицията.

По последни данни в Суец са загинали 13 души, ранените са 75. В Кайро ранените са 1030.

Централата на управляващата в Египет партия гори, а нито една пожарна кола не се и опитва да потуши огъня, предаде Ал Джазира. Подпалени са и повечето полицейски участъци в Александрия, както и в други градове. Партийните домове в Мансура и Суец бяха разрушени още в ранния следобед.

Президентът на САЩ Барак Обама свика по спешност съвета си за национална сигурност, който включва вицепрезидента Джо Байдън и съветника по националната сигурност Том Донилън.

Анализаторът Фейсал Итани коментира, че "изглежда армията държи за момента Мубарак далеч от светлината на прожекторите. Те не искат той да е лицето на държавата, понеже е много непопулярен. Зад кулисите от доста време се води дебат за онаследяването му. Военните не са уверени, че управляващата партия и фамилията Мубарак ще удържат кораба. Виждаме няколко кандидати да поемат поста - шефът на разузнаването Омар Сюлейман (популярен и смятан за чист от корупция), министърът на авиациията Ахмед Шафик (известен ветеран от войната) и министърът на отбраната Мохамед Тантауи, който командва и армията".

все / ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар