nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 31 януари 2011 г.

Демонстрантите в Египет призоваха за масова демонстрация в египетската столица Кайро във вторник

Опозицията планира за вторник "едномилионен протест" в Кайро

Демонстрантите в Египет призоваха за масова демонстрация в египетската столица Кайро във вторник в опит да принудят президента Хосни Мубарак да напусне властта, предаде катарският телевизионен канал "Ал Джазира".

Движението "6 април" заяви, че планира да изкара повече от един милион души по улиците на столицата.

Междувременно няколкостотин души останаха на централния площад "Тахрир" на палатков лагер през цялата нощ срещу понеделник, като отказаха да се подчинят на комендантския час, наложен от армията за цялата страна.

Един от кореспондентите на "Ал Джазира" твърди, че опитите в понеделник на армията да затвори подстъпите към площада не дават резултат и все повече хора прииждат, за да протестират за шести пореден ден.

"Демонстрантите казват, че ще останата на площада, докато Мубарак не си тръгне", твърди журналистката.

Очевидци твърдят още, че полицията се е завърнала в града, откъдето на практика отсъстваше от петък. Полицаи координират уличното движение.

"Очакваме от вътрешния министър да обяви под каква форма ще се върнат полицаите в града и да обясни защо изчезнаха след петъчната молитва", предава кореспондентката на "Ал Джазира".

"Отсъствието на полицията даде свобода на мародерите, което принуди гражданите да сформират доброволни отряди за самоотбрана в кварталите. Много хора се чудят къде изчезнаха полицаите."

"Има две мнения сред хората: едното е, че много от полицаите са решили да се присъединят към протестите, а другото е, че режимът казва на хората: "Искате да протестирате? Тогава ние ще приберем полицията, за да видите какво е анархия", продължава репортажът.

вдн / ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар