nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 27 януари 2011 г.

В Египет се изостриха сблъсъците между полицията и демонстрантите

"Ивнинг Стандарт":В Египет се изостриха сблъсъците между полицията и демонстрантите

27 януари 2011

Кайро. Силите за сигурност в Египет обявиха, че 860 демонстранти са били арестувани на настоящите антиправителствени протести, пише „Ивнинг Стандарт”. На втория ден от протестите при сблъсъци между полиция и демонстранти загинаха един полицай и един протестиращ. С това общият брой на жертвите достигна шест души. Протестите са най-мащабните в страната от години и в тях се включиха десетки хиляди хора, вдъхновени от събитията в Тунис.
Протестиращите издигат искане за оставката на египетския президент Хосни Мубарак, както и за предприемане на мерки спрямо покачващите се цени, високата безработица и бедността в страната.
Предприетите мерки на властите срещу протестиращите предизвикаха критика от страна на европейски държави, които изразиха загриженост за събитията и подчертаха нуждата от демократизация и уважение към човешките и граждански права. Активисти използват социалните мрежи в интернет, призовавайки за още протести. Социалната мрежа „Фейсбук” обаче, която е ключов инструмент за организиране на протестите, беше поне частично блокирана. Други мрежи, както и мобилни телефони, също бяха частично спрени.
Недоволството спрямо политиката в страната е по-често срещано през последната година и периодично избухват протести заради мерките на полицията, цените, както и заради обвиненията в корупция срещу правителството.

иаф / ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар