nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 29 януари 2011 г.

"Мубарак вън!",скандират протестиращите в Кайро

"Президентът трябва да напусне страната!"


"Мубарак вън!", скандират протестиращите в Кайро

Опитите за усмиряване на народа от страна на египетския държавен ръководител нямат успех: въпреки че Мубарак разпусна правителството и обеща редица реформи, протестите по улиците на страната не стихват.

Египет e арена на най-масовите демонстрации от встъпването в длъжност на президента Хосни Мубарак преди три десетилетия. 82-годишният държавен глава обаче няма намерение отстъпва властта. И все пак той най-после се появи по телевизията, обещавайки реформи на всички равнища.

Признанията на един президент

„Помолих министрите да освободят заеманите от тях постове”, каза Мубарак по време на телевизионната си изява. Още тази събота се очаква съставянето на ново правителство. Мубарак обеща още разширяване на демократичните свободи и мерки за преодоляване на безработицата и повишаване на жизнения стандарт.

В същото време той изрази съжаление за жертвите, но и защити действията на армията и полицията. „Насилието не решава проблемите и не ни доближава до целите, към които се стремим”, каза той и добави: „Целите си ще постигнем не с палежи и жестокости, а чрез диалог и съвместни усилия”.

На протестиращите обаче тези изказвания не са им достатъчни. Демонстранти споделили пред репортери, че на египтяните им е все едно дали правителството ще бъде сменено. „Мубарак трябва да напусне страната”, настояват те.

Най-тежките протести в Египет от 30 години насам

Най-тежките протести в Египет от 30 години насам

Протестите не стихват

Освен за оставката на 82-годишния президент протестиращите настояват и за край на корупцията и полицейското насилие.

При петъчните най-ожесточени сблъсъци от началото на протестите, в Кайро и на други места са били убити поне 25 души. В Кайро, Александрия и още няколко града протести имаше и в нощта срещу събота.

АГ/Томас Гример/Мария Илчева/Борислав Емануилов


дв / ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар