nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 29 януари 2011 г.

Президентът на Египет Хосни Мубарак се опитва да отърве кожата

© снимка:Reuters

Полицията в Кайро стреля по демонстранти

Няколкостотин демонстранти се събраха и тази сутрин на централния площад в египетската столица, настоявайки президента Хосни Мубарак да си иде, предаде Ройтерс. Това става часове, след като Мубарак обяви, че уволнява правителство и обеща да се заеме с решаване на проблемите, които тревожат хората.

„Махай се, махай се”, скандираха тази сутрин събралите се на площад „Тахрир” пред погледите на войниците, които бяха разположени по улиците на Кайро, за да се потуши бунтът. Друг от лозунгите беше „С мирни средства, с мирни средства”. Тази демонстрация е първият ясен признак, че тези, които стоят зад уличните протести, не са доволни от обръщението на Мубарак, отбелязва Ройтерс.

Египетската полиция стреля близо до демонстранти, които се събират днес в странични улици, водещи към централния площад на Кайро, предаде Ройтерс, позовавайки се на очевидец. Не е ясно дали е стреляно с истински боеприпаси или с гумени куршуми, отбелязва агенцията. Протестиращите са избягали след стрелбата. Полицията е действала в непосредствена близост с коли на армията, която от вчера патрулира улиците на Кайро.

Кореспондент на Ал Джазира обаче съобщи пред Ройтерс, че е видял повече от 20 тела на улиците в египетския град Александрия.

Късно снощи президентът Мубарак съобщи в телевизионно обръщение, че уволнява правителството, но отхвърли всякакви призиви към него самия да се оттегли. Президентът каза, че днес ще бъде съставено ново правителство, обеща „нови стъпки, водещи към повече демокрация” и подобряване на жизненото равнище, обеща нови работни места и по-добро здравеопазване.

др / ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар