nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 22 октомври 2011 г.

Аудио:Неизвестните около смъртта на Кадафи

Неизвестните около смъртта на Кадафи

Аудио ТУК.

Сейф ал Ислам - синът на Муамар Кадафи е ранен и заловен, твърди упорито телевизия "Ал Арабия". Според медията той е бил прострелян в град Злитан, на 300 километра от Сирт, където беше ликвидиран баща му. Обстоятелствата около смъртта на Кадафи крият много неизвестни. Но някои от тях поразително напомнят за края на един друг диктатор.

Заловен в шахта. Измъкнат на светло. Надавал викове да не стрелят по него. Либийският сценарий за залавянето на Муамар Кадафи до голяма степен съвпада с този при ареста на Саддам Хюсеин в края на 2003-та. Иракският лидер беше екзекутиран три години по-късно. Но Кадафи оцеля едва няколко минути в ръцете на тълпата. Не се знае дали преди това е бил измъкнат от брониран автомобил в обстрелван от НАТО военен конвой или наистина се е криел във въпросната шахта. Сигурно е обаче, че е попаднал жив в ръцете на разярените бунтовници. После се разиграва грозна сцена. Кадрите, заснети с мобилен телефон, не оставят съмнение в това. Някой от тълпата вика: "Оставете го жив!". Кадафи също се опитва да каже нещо. Повличат го, а друг глас вика: "Мисрата! Мисрата!". Слагат го на колене. Той отблъсква ръка с пистолет, опрян в главата му. Повеждат и качват Кадафи на капака на пикап. Проехтяват изстрели. Но така и не се разбира кой слага край на живота му. Новият либийски премиер обяви официално версията си за станалото:

Махмуд Джибрил:
- Когато колата с Кадафи потегля, тя попада под кръстосан огън на бунтовниците и силите на Кадафи. Самият той е прострелян в главата.

Изводът - куршумът е с неизвестен подател. Тялото е откарано в Мисрата - градът, който пострада най-много по време на бойните действия. Предполага се, че Муамар Кадафи ще бъде погребан на тайно място.
Автор: Милен Атанасов

бнт / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар