nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 25 октомври 2011 г.

В Либия: Връщат харемите, забраняват лихвите,Новият ред в страната ще е по законите на шериата

В Либия:

Връщат харемите, забраняват лихвите

Новият ред в страната ще е по законите на шериата

Председателят на Преходния национален съвет Мустафа Абдул Джалил стисна ръката на ранен бунтовник по време на обявяването на свободата на Либия Фото Ройтерс
Новите управници на Либия донесоха не само свобода на страната, но и радост за всички либийски мъже. В страната ще бъде върнато многоженството, което бе забранено по време на 42-годишното управление на Муамар Кадафи. Това ще стане възможно, тъй като в основата на новото законодателство на Либия ще залегне ислямският закон шериат. Това обяви новият лидер на страната Мустафа Абдул Джалил по време на церемонията по обявяването на освобождението на Либия, която се състоя в неделя в Бенгази. Той представи далеч по-радикални от очакваното възгледи за бъдещето на Либия.
"Като ислямска страна ние приехме шериата като основен закон и всеки закон, който би бил в нарушение на шериата, ще е правно невалиден", подчерта Джалил. "Като пример давам закона за брака и развода, който забранява многоженството. Той противоречи на шериата", обясни Джалил. От същите съображения се забраняват и разводите в Либия.
Новите управленски принципи предвиждат и промяна в банковата система, обяви Джалил. В бъдеще на банките ще бъде забранено да вземат лихва от потребителите, тъй като това не съответства на шериата. "Лихвите създават болести и омраза сред хората", каза Джалил. В други мюсюлмански страни като Саудитска Арабия вече е намерен начин за заобикаляне на това правило. Вместо лихви банките вземат определени такси за заемите, които отпускат.
След като станаха ясни намеренията на новите либийски управници, ЕС ги призова да спазват правата на човека и демократичните принципи. "Очакваме от нова Либия да е основана на спазването на правата на човека и демократичните принципи", обявиха в Брюксел. Франция също предупреди, че ще е бдителна по отношение на спазването на човешките права и по-специално на равенството между половете в Либия.
В неделя в Бенгази настъпи празник с дългоочакваното обявяване на свободата на Либия. "Бог се погрижи тази революция да извоюва победа", подчерта Джалил. "Призовавам всички либийци да простят, да се помирят и да избягват насилие. Това е необходимо за успеха на бъдеща Либия", каза той.

Вести
Ислямисти водят в Тунис
Ислямистката партия "Ан Нахда" ще вземе най-малко 60 места в 217-членния парламент на Тунис след вчерашните избори, заяви пожелал анонимност представител на партията, цитиран от АФП. "Ще вземем между 60 и 65 места в учредителното събрание", заяви източникът. Това са първите избори от началото на Арабската пролет. Като специален наблюдател в Тунис външният министър Николай Младенов изпрати бившия президент Желю Желев. Окончателните резултати от изборите се очакват днес.

Клинтън иска Меграхи в затвора
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън прикани новите либийски власти да върнат в затвора либиеца Абдел Басет ал Меграхи, за да доизлежи доживотната си присъда за атентата над Локърби през 1988 г., предаде АФП. Меграхи бе осъден на доживотен затвор от британски съд за бомбения атентат срещу самолет на Пан Ам на 21 декември 1988 г. над шотландското градче Локърби, при който загинаха 270 души. През 2009 г. шотландското правосъдие реши да освободи Меграхи, който бе диагностициран с рак в терминален стадий. Той бе върнат в Либия и все още се намира там в полукоматозно състояние.

Вестта за Муамар покосила Мубарак
Здравословното състояние на Хосни Мубарак рязко се е влошило, след като бившият египетски президент е научил за смъртта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, съобщи "Русия днес". След смъртта на Кадафи египетските военни засилиха мерките за сигурност около болницата, в която се намира Мубарак, чието здравословно състояние се влоши след задържането му.

в ст / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар