nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 4 октомври 2011 г.

Най-скъпата несвършваща и дълга война на САЩ

Най-скъпата несвършваща и дълга война на САЩ

03.10.2011 Новини

Между призива “Търси се: жив или мъртъв” на Джордж Буш през септември 2001 г. и възгласа “Справедливостта възтържествува” на Барак Обама през май 2011 г. САЩ бяха заети през повечето време от последното десетилетие с издирването на един човек. Преследването на Осама бин Ладен – лидера на Ал Каида, който организира нападенията от 11 септември 2001 г. – приключи, когато “морски тюлени” го убиха през май т.г. в Пакистан, пише ДПА.

Докато САЩ преследваха Бин Ладен, талибанското правителство в Афганистан бе свалено. След едно десетилетие сражения хиляди хора загубиха живота си, милиони бяха прокудени от родните си места и милиарди долари бяха изхарчени. Но Афганистан тъне в беднотия и нестабилност и е арена на насилие повече от всякога.
“Всяка година положението се влошава”, казва Абдул Хади Халид, запасен генерал и анализатор по сигурността. Понастоящем 130 хил. чуждестранни войници и почти 300-хилядни афганистански сили за сигурност се противопоставят на движението Талибан, свалено от власт в Кабул през 2001 г.

През последните месеци талибаните извършват все по-комплексни нападения и доказват, че все още са сила, с която другите трябва да се съобразяват. От март досега бяха убити трима високопоставени полицаи, един кмет, един президентски съветник, братът на президента Хамид Карзай, както и един бивш президент. Три масирани атаки, вкл. 21-часовата обсада на 13 септември на укрепеното посолство на САЩ и командването на НАТО, показаха колко крехка е сигурността. Преди две седмици бившият президент Бурханудин Рабани, председател на Съвета за мир, който се опитваше да преговаря с талибаните, бе убит от атентатор самоубиец в дома си в Кабул. Талибаните не поеха отговорност за атентата, но това убийство хвърли съмнение върху каквито и да било преговори. Талибаните показват силата си по време, когато международните сили – две трети от които са от САЩ – обявиха, че напускат страната до 2014 г.

Инвазията в Афганистан е най-продължителната и най-скъпата война, водена някога от САЩ, както и изпълненият с най-много предизвикателства конфликт. Според доклад на университета “Браун” войната е струвала на Вашингтон най-малко 444 милиарда долара. Досега в нея са убити 1784 американски войници, сочи уебсайтът iCasualties.org.
От преследване на Ал Каида фокусът се измести към изграждането на държава, която да не може да бъде използвана отново за убежище на терористи.
Но тези разходи вече не могат да бъдат поносими за САЩ заради икономическите проблеми на страната. Въпреки милиардите долари помощи афганистанското правителство и държавните институции “остават крехки и неспособни да осигурят добро управление, да предоставят основните услуги на мнозинството от населението или да гарантират сигурността на хората”, заяви в доклад през август Международната кризисна група (International Crisis Group – ICG).

Афганистан – една от най-бедните страни в света – все още е потънал в наглед безконечна война, като бунтът обхваща и спокойни досега територии. Военните успехи са малки, се признава официално, а според някои анализатори международните сили и бунтовниците са в стратегическа патова ситуация. Никой не може да успее само с военна сила, казва Масум Станикзай, шеф на секретариата на Съвета за мир. По думите на бивш талибан, заемал поста посланик в ООН, духът на бойците от въоръжената опозиция е “много висок”. “Те не са изтощени”, казва Абдул Хаким Муджахид. “Но същевременно висшите лидери на бунта и политически зрелите хора проявяват силна склонност към политическо решение. Те наистина искат да сложат край на боевете в страната”, казва Муджахид.
Международната кризисна група посочва в свой доклад, че “прибързаното изтегляне и зле скроените планове за помирение с бунтовниците от страна на САЩ и съюзниците им може да заплашат придобивките, постигнати в образованието, здравеопазването и правата на жените след свалянето на талибаните”. В друг доклад от миналия месец на федералния Институт за мир се отправят критики, че преговорите се съсредоточават изключително върху разоръжаването на талибаните и изтеглянето на САЩ. “Този дневен ред не отговаря на коренните причини за този конфликт, каквито са корупцията в управлението и етническото напрежение”, се казва в документа.

Уакил Ахмад Мутауакил, бивш член на движението Талибан и бивш външен министър, твърди, че Афганистан преминава през опасен период. “Тази война няма никаква милост или посока”, казва той. Според анализатора Халид културата на насилието се е просмукала в афганистанското общество, а трите десетилетия войни са разрушили тъканта на обществото. “Трудно е да се поправят нещата след всичките тези години,” споделя мрачно той.

"Заман" / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар