nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 25 октомври 2011 г.

Аудио:Погребаха Кадафи

Погребаха Кадафи

Аудио ТУК.

Днес призори Муамар Кадафи беше погребан на тайно място в пустинята, заедно със сина му Мутасим и бившия министър на отбраната Джабер. Това се е наложило, тъй като телата са започнали да се разлагат, съобщиха от Преходния национален съвет. Телата бяха изложени на показ в Мисрата, след като тримата бяха убити в четвъртък, при падането на Сирт. Въпросът как да бъде погребан Кадафи предизвика може би първия сериозен спор между новите управници на Либия.

Либия окончателно се раздели с Муамар Кадафи. Късно снощи тялото му е било изнесено от хладилното помещение, пред което се виеше опашка от хора. Погребението е станало тайно, за да няма прояви на вандализъм или гробът да привлече поклонници. Издадена е специална фетва, т. е. религиозен указ, в тон с идеята, че Либия ще се развива според шериата.

Махмуд Шамам, министър на информацията:
- Фетвата постановява, че тялото на Кадафи не бива да бъде погребано в мюсюлманско гробище и мястото не бива да се знае, за да се избегнат размирици.

Още не са изяснени и фактите около смъртта на Кадафи. Правозащитници призоваха да се разследва и масово убийство на негови привърженици. В изоставен хотел в Сирт са открити 53 тела с огнестрелни рани, някои със завързани ръце. Има улики за екзекуция, смятат от международната организация "Хюман Райтс Уоч".

Фред Ейбрахамс, "Хюман Райтс Уоч":
- Днес големият проблем в Либия е умножаването на въоръжените групировки. В кварталите на всеки град има десетки банди, които действат без всякакъв контрол.

Новите управници явно са наясно с проблема. След като обявиха, че Либия е освободена, те започват да събират оръжията на бунтовниците.

Ген. Фатури Магреби, ПНС:
- Предаването на оръжията ще става постепенно. Първо ще изградим официални сили за сигурност и въоръжените групи постепенно ще изчезнат.

По време на бунта много оръжия бяха разграбени от казармите и сега те са в ръцете на населението.
Автор: Фани Аронова

бнт / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар