nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 11 октомври 2011 г.

Започна Американската пролет




Вълната "Окупирай Уолстрийт" заля 25 US града

Ирански генерал: Започна Американската пролет

Протестиращите твърдят, че представляват 99% от гражданите

ЕПА

В 25 града из САЩ се организираха протести.

11.10.2011

„Дейли мейл”
Протестиращите се самоопределиха като говорители на 99% от населението на САЩ.
Всеки ден полицията в различни градове на САЩ задържа протестиращи срещу банковата система.
Иранският генерал Масуд Джазайери определи продължаващите вече няколко седмици протести в САЩ под наслова "Окупирай Уолстрийт" като началото на Американската пролет. Така близкият до иранския президент Махмуд Ахмадинеджад генерал от Корпуса на гвардейците на ислямската революция сравни прогласената от запада Арабска пролет със събитията, обхванали вече 25 американски града.

Военният командир заяви пред иранската агенция ИРНА, че протестите, разпространяващи се от Уолстрийт в Ню Йорк към други градове в САЩ, са демонстрации срещу алчността на корпорациите и пропастта между бедни и богати. Това представлява назряваща революция, която ще доведе до рухването на западната капиталистическа система, каза генералът. Според Джазайери предизборните обещания на американския президент Барак Обама за промяна са стигнали до задънена улица. Неуспехът на американския президент да разреши кризата на Уолстрийт ще превърне това икономическо движение в политическо и социално движение, протестиращо срещу самата структура на управлението в САЩ, каза иранският генерал.

"Назрява революция и всестранно движение срещу корупцията в САЩ. Последният етап ще бъде рухването на западната капиталистическа система", заяви иранският генерал.

Движението "Окупирай Уолстрийт" започна в Ню Йорк миналия месец и се разпространява на други места в САЩ. Средната класа продължава да се оплаква, че участниците в тези походи нямат ясно послание и конкретни политически идеи, коментира американският в. "Ню Йорк таймс". Вестникът коментира, че рецесията продължава да тресе само средната класа, докато

богатите вече се възстановиха

и просперират. Във Вашингтон обаче нехаят за проблемите и затова се зароди и този протест.

Посланието на протеста в момента е следното - неравенството в доходите увеличава редиците на бедните и заплашва да се появи декласирана прослойка от способни и желаещи да работят хора, които обаче са безработни. До известна степен протестиращите, повечето от които са млади хора, са гласът на едно поколение, загубило възможностите си. Миналата година безработицата сред завършилите колеж американци под 25 години беше средно 9,6 процента. При завършилите средно образование безработните са 21,6 процента. Данните не вземат предвид висшистите, които работят, но на нископлатени работни места, за които дори не се изисква диплома. Подобна жалка перспектива още в първите години на кариерата вещае живот с все по-малки възможности и с ниски доходи, а това е основната дефиниция за слизане надолу по социалната стълбица. Вестникът посочва, че протестиращите са прави, когато казват, че финансовият сектор, неговите регулатори и народните избраници, между които има тайно съглашение, са се възгордели и са се възползвали от кредитния балон, който се спука и заради който милиони американци изгубиха работни места, доходи, спестявания и пазарната стойност на жилищата си. И тъй като лошото време се задържа, американците загубиха също и вярата си във възстановяването и подема на икономиката.

Първоначалното възмущение беше подхранено и от спасителните планове и стремежа на народните представители да събират пари в брой за кампаниите си от Уолстрийт - отровна комбинация, която отново потвърди икономическата и политическата власт на банките и на банкерите, докато обикновените американци страдаха, коментира вестникът. Протестиращите заявиха, че представляват 99% от американците, като имат предвид, че средствата са съсредоточени в 1% от каймака на американското общество.
.
Швейцарците вдъхновени от Ню Йорк
Швейцарски политически активисти планират демонстрация срещу банките в страната, вдъхновени от протестното движение в САЩ "Окупирай Уолстрийт". Призив във „Фейсбук” за окупиране на централния площад в Цюрих "Парадеплац" получи стотици отговори. Според един от организаторите - Доминик Шрибер, се очаква до хиляда души да се съберат идната събота в сърцето на финансовия квартал на града. Политическите партии в Швейцария се разграничиха от планираната демонстрация. За 15 октомври са насрочени още няколко подобни протеста в Европа.

в мо / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар