nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 21 октомври 2011 г.

Изгубената война на Муамар Кадафи, коментари в руския печат

Изгубената война на Муамар Кадафи, коментари в руския печат (Агенция “Фокус”)

21 октомври 2011

Преходният национален съвет (ПНС) на Либия потвърди смъртта на Муамар Кадафи. Според изявленията на новите власти никой целенасочено не е убивал бившия лидер на Джамакирията. По време на ожесточен бой според едни данни Кадафи е ранен в крака, според други – в главата. В описанието на това, как е бил убит Кадафи, са важни детайлите. За тях с удоволствие разказват пред журналисти представителите на ПНС. От тези детайли зависи как ще бъде приета смъртта на бившия ръководител на страната в останалите арабски страни. Дали в техните очи той ще се превърне в мъченик, или ще остане в историята като един от свалените държавни ръководители, които са извършили престъпления и които не са успели да се укрият от правосъдието, пише „Российская газета”.
Кампанията по дегероизация на Кадафи тече с пълен ход. Първо, както твърдят новите либийски власти, след завземането на град Сирт полковникът банално се е опитал да избяга. С няколко десетки автомобили бившият либийски лидер с най-близкото си обкръжение потегли в посока Мисрата. Но предвижването на този голям конвой бе забелязано от бойците на ПНС.
Вторият детайл, на който официален Триполи обръща внимание е, че бойците на ПНС са открили Кадафи са де крие в яма, откъдето е викал на въстаниците да не го убиват. По същия начин се криеше в яма и бившият лидер на Ирак Саддам Хюсейн. Тези подробности имат за цел да убедят либийците, че Кадафи се е предал доброволно.
И накрая третият съществен детайл. Представителите на Преходния национален съвет се опитват да докажат, че никой целенасочено не е убивал лидера на Джамахирията, а по време на ожесточен бой Кадафи е бил ранен в крака. Според други данни е ранен в главата. Той е бил откаран с кола на бърза помощ към град Мисрата, но по пътя Кадафи е починал. Тялото на бившия либийски лидер не е било хвърлено, а въстаниците както е редно са го доставили в болницата, където официално е идентифицирано. Съобщенията за извършен „контролен изстрел”, с който е сложен край на епохата Кадафи – са на нивото на слуховете, коментира изданието.

Жителите на либийската столица посрещнаха новината за смъртта на бившия диктатор със салют, автомобилни клаксони и корабни сирени. По някои данни тялото на Муамар Кадафи е откарано в секретно място в град Мисрата. Заедно с Кадафи загина синът му Мутасим и бившият министър на отбраната в Джамахирията Абубакр Юнис Джабар. Силите на Преходния национален съвет също така успяха да заловят Муса Ибрахим, който бе най-близкият съветник и говорител на диктатора. В същото време по някои данни от Сирт е успял да избяга благополучно Сейф ал Ислам – вторият син, който бе определян за приемник на диктатора, пише „Независимая газета”.
Наблюдателите не изключват, че опитът за бягство шосето е бил предварително обречен на провал и е бил необходим, за да отвлече вниманието на противника и да даде шанс на Сейф ал Ислам да избяга.

Гражданската война в Либия вчера фактически завърши. При завземането на град Сирт бе ранен и пленен управлявалият страната 40 години либийски лидер Муамар Кадафи, който по-късно почина от раните си. Силите на Преходния национален съвет вчера предприеха решаващия щурм на родния град на диктатора – Сирт. Ден преди това държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, която неочаквано пристигна в Триполи заяви: „Надяваме се, че Кадафи скоро ще бъде заловен или убит”. Нейните думи се оказаха пророчески, пише „Коммерсант”.
Според експерти след смъртта на полковника бъдещето на Либия ще се определя не толкова от новите власти в страната, колкото от страните, които изиграха ключова роля в свалянето на режима на Кадафи. С тях Русия предстои да се договаря за участие в подялбата на либийските богатства.
Основната ценност в страната са запасите от петрол (29,5 милиарда барела), както и залежите на природен газ (1,6 трилиона кубически метра). Първи на опашката за подписване на договори с новите власти са страните, с чието активно участие бе извършена смяната на режима – Великобритания, Франция, САЩ, Италия и Катар.

Смъртта на полковник Муамар Кадафи, за която стана известно вчера, означава фактическия край на продължителната гражданска война. Привържениците на Преходния национален съвет (ПНС) ликуват, западните лидери, които изхарчиха няколко милиарда долара за защита на свободата и демокрацията в Либия, с облекчение поздравяват новите власти в Тирполи. Обаче нито едните, нито другите могат точно да посочат, колко време ще е необходимо за възстановяването на разрушената страна и кой ще контролира нейните петролни ресурси, пише „РБК Дейли”.
Белият дом и ръководството на НАТО първоначално се въздържаха от коментари, докато европейските лидери, които през март разрешиха военната операция срещу режима на полковника не криеха радостта си. Тук не става дума единствено за победата на демокрацията. За западните страни войната в Либия бе доста скъпоструваща: по официални данни САЩ, Великобритания и Франция са изхарчили за борбата с режима на диктатора около два милиарда долара към края на септември. Но не е изключено тази цифра да е занижена: според независимия експерт Франсис Туса само Великобритания е изхарчила за войната 2,7 милиарда долара, което е седем пъти повече от официално обявеното.

иаф / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар