nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 21 октомври 2011 г.

Муамар Кадафи бе ликвидиран в родния си град, коментари в британския печат

Муамар Кадафи бе ликвидиран в родния си град, коментари в британския печат (Агенция “Фокус”)

21 октомври 2011

Диктаторът Муамар Кадафи, който управляваше Либия в продължение на 42 години, бе убит след като бойците на новите власти надделяха над последните му поддръжници в родния му град Сирт. В Лондон британският премиер Дейвид Камерън заяви, че сега е моментът да бъде почетена паметта на множеството негови жертви, включително и на тези, които загинаха, когато самолетът на „Пан-Ам” бе взривен над шотландския град Локърби през 1988 г., на полицайката Ивон Флетчър, която бе застреляна пред либийското посолство през 1984 г., както и на убитите от ИРА с помощта на експлозивите, предоставени от Кадафи, пише "Ивнинг стандарт".
В изявлението на Камерън нямаше и намек за триумф. Минути след като Махмуд Джибрил потвърди смъртта на Кадафи пред сградата на британското правителството Камерън посочи: „След тази новина либийският народ днес има дори още по-голяма възможност да изгради своето демократично бъдеще. Аз съм горд от ролята, която Великобритания изигра, и отдавам дължимото на храбрите либийци, които освободиха страната си. Ние ще им помагаме и ще работим заедно”.

Полковник Муамар Кадафи често наричаше своите врагове „плъхове” и „вредители”, когато нареждаше те да бъдат безмилостно преследвани. Но в крайна сметка, когато най-накрая бе заловен, той се укриваше като плъх в канализационна тръба, със златен пищов в ръка и молеше за живота си, пише „Дейли Телеграф”.
След 42-годишно деспотично управление Кадафи бе убит в полето на две мили западно от неговия роден град, след като се опита да се укрие в канализацията от бойците на новите власти и бомбите на НАТО.
„Когато го заловихме, той говореше като идиот”, посочва 20-годишният Мохамад Елхуейе, един от десетте бойци от Мисрата, които го заловиха. „Той викаше – Какво става, какво съм направил? Никой няма да повярва”.
Точно какво се е случило след това, остава неясно, но в определен момент Кадафи е бил прострелян в главата, което дава почва за обвинения, че е бил екзекутиран, коментира изданието.

Полковник Муамар Кадафи е роден в град Сирт и след като дойде на власт той го трансформира от незначително рибарско селище във втория по големина град в страната. В четвъртък след брутална и напълно безнадеждна последна битка, той се превърна и в града, в който той загина, пише „Гардиън”.
През последните три седмици, през които местонахождението на Кадафи все още бе неизвестно, бойците на новите либийски власти бяха озадачени от сериозната съпротива на лоялистите. Заобиколени в малка крайбрежна ивица широка едва няколкостотин метра, те отказваха да се предадат, дори и след като победата на бойците от либийския Преходен национален съвет изглеждаше неизбежна. Вчера дойде и отговорът – те се биеха до смърт за своя пълновластен по-рано лидер.

Либийците излязоха по улиците в Триполи, за да празнуват смъртта на Муамар Кадафи и да отбележат началото на нова ера за страната след осем месеца на кървава гражданска война. Либия е третата арабска държава, която се освободи от своя диктатор през тази година, пише „Файненшъл таймс”.
След двумесечно преследване на безжалостния диктатор, управлявал през последните 42 години, Кадафи рано в четвъртък бе убит близо до своя роден град Сирт, който бе неговият последен бастион. „Ние очаквахме този момент от дълго време. Муамар Кадафи е убит”, заяви премиерът на временното правителство Махмуд Джибрил. „Сега е време да изградим нова Либия, обединена Либия”, подчерта той.
Западните лидери се присъединиха към приветствията във връзка със смъртта на тиранина, който бе обвинен в извършването на терористични нападения през последните десетилетия, включително и атентата над шотландския град Локърби.

иаф / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар