nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

сряда, 21 юли 2010 г.

Великобритания подви опашка в Афганистан

Великобритания може да започне изтегляне от Афганистан още следващата година

Автор:ББС/ Лилия Димитрова - БНР

Великобритания може да започне изтеглянето на своите войски от Афганистан още следващата година, заяви британският премиер Дейвид Камерън след разговорите си с американския президент Барак Обама.

Камерън уточни, че 9 500-членният контингент на страната може да започне поетапно изтегляне, ако местните сили за сигурност са достатъчно подготвени да поемат контрола по сигурността. "Колкото по-бързо прехвърлим областите и провинциите под контрола на афганистанците, ясно е, че толкова по-бързо част от силите ще могат да се върнат у дома. Не искам да пораждам големи надежди, защото този преход зависи от напредъка на ситуацията със сигурността. Но е важно да дадем на хората крайна дата, до която ще прекратим мисията си."

Вицепремиерът Ник Клег потвърди в британския парламент, че правителството иска да изтегли военните от бойни операции в Афганистан до 2015 година, което съответства на плановете, договорени вчера на международната конференция в Кабул.

Германия частично ще запази присъствието си в Афганистан и след 2014 г., когато е планирано предаването на сигурността в ръцете на афганистанците. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на традиционната си лятна пресконференция преди излизането си в отпуск. "Трябва да разграничаваме срока на предаване на отговорността от окончателното изтегляне. Това са две различни
неща", каза тя.

бнр / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар