nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 9 юли 2010 г.

Отношенията между Турция и Израел са критични

Отношенията между Турция и Израел са критични.

Външният министър Ахмет Давутоглу заяви,че турско-израелските отношения са в "критичен етап".

Изпратена 09.07.2010 11:27:50 UTC

Обновена 09.07.2010 11:27:50 UTC

В интервю за английското списание Файненшъл Таймс Давутоглу каза че събитията през следващите седмици и месеци зависят от поведението на Израел.

В отговор на въпроса дали има намерения да прекъснат дипломатическите отношения с Израел ако не приеме исканията за извинение и международно разследване Давутоглу каза ,че 8 турски и един американски граждани са били убити от израелските сили в международни води.Сега е налице въпросът :Кой е убиецът, защо убива и какви са последиците ог това?" Давутоглу каза също,че Турция настоява за международно следдствие по случая и че това е въпрос не само между Турция и Израел,но и между Израел и международната общност и международното право.

На въпрос какво ще стане ако Израел не приеме тези искания на Турция Давутоглу отговори,че отношенията ще се преразгледат отново в различни аспекти и перспективи. Коментарите,че Турция се е насочила към Близкия изток и не се интересува вече от присъединяването към ЕС Давутоглу окачестви като "глупост" и потвърди още веднъж,че процесът на интеграцията в ЕС е стратегическа цел на Турция,но никой не може да обвини Турция в забавянето на този процес,защото Турция изпълни всички свои задължения.

Радио "Гласът на Турция" / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар