nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 26 септември 2010 г.

Абас ще изчака,преди да скъса преговорите с Израел / Мораториумът върху еврейските колонии в Палестина изтича

Абас ще изчака,преди да скъса преговорите с Израел

Автор:Ройтерс

Палестинците няма да спрат преговорите с Израел веднага след изтичането на мораториума върху строежа на еврейски селища на Западния бряг на река Йордан. Това стана ясно от интервю за палестинския президент Махмуд Абас за панарабския вестник "Ал Хаят".

Срокът на частичния мораториум изтича в полунощ, но израелският министър на отбраната е убеден, че и без подновяването му пробив в преговорите е възможен.

"Мисля, че шансът да постигнем взаимно разбирателство за мораториума е 50 на 50. ... Не можем да позволим мирният процес, който има исторически потенциал за въздействие върху целия регион, да бъде нарушен от факта, че Израел няма възможност да спре напълно строежите (на Западния бряг - бел. ред.)," каза Барак в интервю за Би Би Си.

Преди да обявим край на преговорите, ще се допитаме до палестинските институции и Арабската лига, каза Абас пред "Ал Хаят".

В изявление пред Общото събрание на ООН вчера палестинският ръководител предупреди Израел, че мир между двете страни е невъзможен, ако еврейската колонизация на Западния бряг продължи.


Orient news online


Мораториумът върху еврейските колонии в Палестина изтича


Автор: Франс прес

© Снимка: http://en.wikipedia.org/

Ревава, Западен бряг на река Йордан

Десетмесечният частичен мораториум, наложен от израелското правителство върху строежа на еврейски селища на Западния бряг на река Йордан, изтича днес.

В изявление пред ООН палестинският президент предупреди, че ще прекрати участието си в едва-що подновените преговори, ако разширяването на колониите в палестинските земи продължи. "Израел трябва да избира между мира и продължаването на колонизацията," заяви късно вчера Махмуд Абас пред Общото събрание на световната организация.

През последните дни израелски представители дадоха да се разбере, че премиерът Бенямин Нетаняху е готов на "тих" компромис, така че обхватът на строежите да бъде ограничен. Членове на неговия кабинет и на управляващата партия "Ликуд" обаче заявиха, че мораториумът не може да бъде удължен.

Проектите за две хиляди нови жилищни сгради вече са одобрени и чакат да бъдат изпълнени, припомни министърът на културата, Лимор Ливнат, пред израелското обществено радио.

Депутатът от "Ликуд" Дани Данон заяви, че, за да отбележи края на мораториума, още днес ще положи първия камък на новия квартал в селището Ревава, в северната част на Западния бряг.


Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар