nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 26 септември 2010 г.

Израел - държава-окупатор

"Хюман Райтс Уоч":Израел трябва да направи частичния мораториум постоянен и цялостен

26 септември 2010

Тел Авив. Израел трябва да превърне в постоянно-действащ и цялостен частичният мораториум върху строителството на израелски селища на територията на Западния бряг, предаде Ройтерс, цитирайки правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч”.
Строителството на израелски селища и инфраструктура са в противоречията със задълженията на Израел като държава-окупатор и на правата на палестинците, включително и поради ограничаването на възможността им да строят свои домове и да имат достъп до своята територията, добавят от организацията.
Частичният мораториум важи за територията на Западния бряг, с изключение на Източен Ерусалим, както и на строежите, които са започнали преди датата на мораториума. Крайният срок на мораторума изтича днес, на 26 септември 2010 г.
„За палестинците на Западния бряг строителството е източник на всекидневни страдания, които биха се задълбочили при увеличаването му”, заявиха от организацията.
Междувременно израелското правителство одобри планове, които ще позволят на израелските заселници да построят 13 хиляди домове, след като срокът на мораториума изтече. Подготвителната работа за около две хиляди от тях вече е започнала, или е получила разрешение за строителство от местните власти, според направени фотографии на района и официални документи, показани от израелска неправителстена организация .

Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар