nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 14 септември 2010 г.

UK войници превозвали хероин от Афганистан с военни самолети

UK войници превозвали хероин от Афганистан с военни самолети

13-09-2010

Великобритания затегна мерките за сигурност в базите си в страната

Военната полиция в Обединеното кралство е започнала разследване на твърденията, че британски войници, служещи в Афганистан, са използвали военни самолети за контрабанда на хероин, съобщи Би Би Си. В центъра на разследването са военнослужещи в главната британска база „Бастион” в провинция Хелманд и в Кандахар.

От министерството на отбраната заявиха, че са наясно с „непотвърдените” сведения за участието на британски военнослужещи в трафик на дрога от страната. „Ние приемаме подобни съобщения много сериозно и вече затегнахме нашите процедури както в Афганистан, така и във Великобритания”, заяви говорител на ведомството. По думите му мерките за сигурност в двете бази са засилени още миналия месец, като там са изпратени допълнителни кучета, обучени да надушват наркотици. „Всеки един от нашия персонал, който се окаже замесен в трафик на наркотици, ще усети пълната тежест на закона”, допълни говорителят.

В Афганистан се произвеждат над 90 процента от опиума в света. Доходите от продажбата му се използват от бунтовническите групировки в страната за закупуването на оръжия, с които се атакуват афганистанските и съюзническите сили.

Твърденията за участието на британски военни в трафик на дрога дойдоха броени дни след като техни американски колеги, воюващи в Афганистан, също бяха замесени в скандал. Военни документи показаха, че военнослужещи на САЩ са убивали мирни жители и са разчленявали телата им, вземайки зъби и кости като трофеи.

Нашите военни задържаха нарушители на летище Кабул

Дежурните сили за незабавно реагиране от състава на българския контингент на летище Кабул са задържали нарушители, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. На 11 септември в 20,40 часа местно време автомобил с висока скорост приближил главния вход на летище Кабул в Афганистан, пренебрегнал червения светлинен сигнал на светофара и преминал през поставените заграждения. Охраната от състава на международните сили открила огън с леко стрелково оръжие. Активирана била българската група за незабавно реагиране, която задържала нарушителите зад загражденията. Проверката е установила, че нарушителите са местни жители, употребили алкохол. При операцията няма пострадали.

От министерството съобщиха още, че за последните два дни летище Кандахар е било подложено на четири атаки с общо пет ракети. Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети.

Info / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар