nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

петък, 3 септември 2010 г.

ПЪРВИЯТ ТУР НА ПРЕКИТЕ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА

ПЪРВИЯТ ТУР НА ПРЕКИТЕ ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА СЕ ПРОВЕДЕ

Първият тур на преките преговори между Израел и Палестина се проведоха в столицата на САЩ-Вашингтон, след 20 месечно прекъсване.

Изпратена 03.09.2010 11:40:11 UTC

Обновена 03.09.2010 11:40:11 UTC

Първият тур на преките преговори между Израел и Палестина се проведоха в столицата на САЩ-Вашингтон, след 20 месечно прекъсване.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън каза „Дори самото участие на страните в конфликта е стъпка предприета по пътя за обезпечаването на мира”.

Клинтън каза, че американската администрация е настоятелна за разрешаването на въпроса в рамките на една година. След това бе преминето към преговорите.

Държавният глава на Палестина Махмуд Аббас отправи призив към Израел да вдигне ембаргото наложено на Ивицата Газа.

Аббас предупреди, че ще се оттегли от преговорите ако Израел продължи строежа на еврейските селища.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който окачестви Аббас като свой партньор в мира каза, че е готов да положи големи усилия за постигането на важен напредък в кратък срок, но, че този процес ще бъде много труден.

Лидерите постигнаха съгласуваност по въпроса за определянето на рамките на договора за краен мир. Вторият тур от преговорите ще се проведе на 14 и 15 Септември с голяма вероятност в град Шарм Ел Шейх в Египет.

Преди започването на преките преговори президентът на САЩ Барак Обама проведе срещи с лидерите на Израел, Палестина, Йордания и Египет. Обама каза, че целта на преговорите, които се очаква да продължат една година е разрешаването на всички съществуващи проблеми, а така също и създаването на палестинска държава.

ТРТ / Orient news online

Няма коментари:

Публикуване на коментар