nkusa

nkusa
nkusa
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 10 септември 2011 г.

ПАЛЕСТИНА СЕ ГОТВИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ООН

ПАЛЕСТИНА СЕ ГОТВИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ООН....

Палестина полага усилия, за да подготви пътната карта, която ще се следва в усилията за признаването на независимата палестинска държава с границите от 1967ма година, и за постигането на целта за членство в ООН...

Изпратена 10.09.2011 09:51:00 UTC

Обновена 10.09.2011 09:51:00 UTC

Палестина полага усилия, за да подготви пътната карта, която ще се следва в усилията за признаването на независимата палестинска държава с границите от 1967ма година, и за постигането на целта за членство в ООН.

Представителят на Палестина в ООН Рияд Мансур съобщи, че на заседанието в понеделник в Кайро на външните министри на страните членки на Арабската Лига ще бъде прието решение по въпроса.

Мансур каза, че няма да се откажат от решението за подаване на молба за членство в ООН.

Очаква се премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също да присъства на заседанието в понеделник и да произнесе слово.

За приемането на Плестина за член на ООН е необходима подкрепата на две трети от страните членки на световната организация. Очаква се освен за членство в ООН, Палестина да подаде молба и за членство в Съвета за Сигурност на ООН.

САЩ бяха оповестили, че ще наложат вето на молбата на Палестина за членство в Съвета за Сигурност.

Ако Палестина бъде призната за член на ООН от Общото Събрание, ще може да присъства на сесиите само със статута на страна наблюдател и ще има правото на членство в дъщерните организации на ООН.

Някои дипломатически източници отбелязват, че Израел е обезпокоен най-вече от вероятността Палестина да бъде приета за член на Международния Трибунал, тъй като това ще даде на Палестина правото да изисква завеждането на следствие от страна на трибунала срещу израелските държавни служители.

РГТ / Ориент нюз онлайн

Няма коментари:

Публикуване на коментар